BIH Predsjednik BiH tvrdi da se genocid u Srebrenici nije desio

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas da se u Srebrenici tokom rata dogodilo ”užasno teško stradanje, koje je pokazalo svu golgotu i okrutnost rata”.

U tom pogledu, kazao je, treba osuditi svaku vrstu zločina koji je počinjen.

– Bošnjaci pokušavaju da izgrade mit o Srebrenici. To je lažan mit, taj mit ne postoji – ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima, uoči konferencije o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja je danas počela u Banjoj Luci.

Nemoguće je, kaže, da je istina o Srebrenici koncentrisana na samo sedam dana.

– To su kreirali bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i ostali iz međunarodne zajednice, iako ona podrazumijeva čitav period rata i neka istorijska kretanja i pocese – ustvrdio je on.

Navodi da je Ashdown inicirao priču o Srebrenici.

– Činjenica je da Srebrenica nije bila nikakva tema sve do dolaska Paddyja Ashdowna u BiH… Odjednom su se sjetili da to naprave kao mit, koji je poterban svakom narodu, a Bošnjaci nisu imali nikakav drugi mit – ustvrdio je Dodik.

Naveo da je da su Srbi procesuirani za dešavanja u ratu, ali ne i Bošnjaci, navodeći primjer Nasera Orića.

– Onda mi ovdje ne možemo da pričamo ni o pravdi ni o pomirenju – tvrdi on ističući da se “pokušava očuvati priča o Srebrenici putem donošenja zakona o zabrani negiranja onog što se desilo, što govori da je to na staklenim nogama”.

U svom obraćanju novinarima nijednom nije pomenuo riječ genocid.

Organizatori skupa su organizacija starješina Vojske RS-a, nezavisni univerzitet Banja Luka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20 vijeku”, Dodik kaže da ovakvi skupovi daju “jednu novu sliku o istini koja je se dogodila u Srebrenici”, prenijela je Fena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *