NOVE PROVOKACIJE: Milorad Dodik: „RS je već odvojena, samo to nije proglašeno”

Ako hoćemo stabilan Balkan, onda se on mora redefinisati na način da budu objedinjeni prostori gdje su većinski dominantni narodi.
Međutim, mi smo ovdje eksperiment koji nije dozvolio da se narodi razgraniče na istorijski način, da izgrade svoje države i onda pokušaju da sarađuju i grade prijateljstvo, nego smo ostali u tinjajućem sukobu oko mnogih pitanja. Sve dok imate problem granica i otetosti teritorije, ne možete da obezbijedite trajan mir”, rekao je u intervju za “Novosti” Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, komentarišući ideju o razgraničenju sa Albancima.

Dodik napominje da Republika Srpska otvoreno prati politiku Beograda i da će prihvatiti sve što Srbija izabere kao definitivno rješenje.
Ostajete li pri svom stavu – ako Kosovo dobije stolicu u UN, RS će proglasiti nezavisnost?
“Naravno. To nije sporno. Mi smo već odvojeni, samo to nije proglašeno. BiH je potpuno podijeljeno društvo. Država ne funkcioniše, već postoji neka njena imaginacija. Dejtonski sporazum je “sklepao” tu zemlju koja nema ništa zajedničko, a mi sad treba da pokušamo da napravimo neku zajedničku politiku. To ne ide”, rekao je Dodik.
Nedavno ste u Nišu kazali da su pred Srbijom i Srpskom decenije ujedinjenja. Hoćete li to možda ubrzati?
“Hoću ako budem mogao, ali nisam avanturista i neću narod uvesti u stradanje ili izbjeglištvo. Smatram da će se u geopolitičkom i regionalnom kretanju stvoriti jedan momenat kada će ujedinjenje biti moguće. Nemam dileme da će se to desiti, samo se bojim da ja, ili neko drugi, taj momenat ne propustimo”, naveo je Milorad Dodik.
-Ponovo ste aktivirali mapu srpske države na Balkanu, ovaj put i sa dijelovima Crne Gore?
“To je hipotetička priča, a ja imam pravo da promišljam. Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji. Nismo nikada nikoga u istoriji napali, pa nećemo ni sad. Taj prostor pripada nama. Kako će neko iz Sarajeva moći da kaže da je Banjaluka njegova? Nije njegova, već naša, srpska. Ona osjeća da pripada Srbiji. Svi to misle i 99 odsto Srba smatra da je to Srbija, a drugi mogu da se bore protiv toga koliko hoće, džaba im”, smatra srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

-Koliko će trajati paraliza vlasti u BiH, hoće li biti izabran Savjet ministara?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *