Dodik želi završiti projekt koji su devedesetih započeli Milošević i Karadžić

Formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj dovodi u pitanje sigurnost Bosne i Hercegovine, što su tematizirali brojni svjetski mediji, pa i ugledni Just Security koji navodi da je Milorad Dodik predstavnik najsloženijeg ustavnog režima u svijetu i inicijator formiranja rezervnog sastava policije.

“Dodik bi mogao biti jedini predsjednik na svijetu koji želi ‘razbiti’ svoju zemlju”, stoji u tekstu Jasmina Mujanovića koji je podsjetio na tezu Maxima Edwardsa objavljenu u političkom magazinu The Atlantic.

Dodik je okarakterisan kao vatreni srpski nacionalist, otvoreni secesionist, klijent Kremlja i miljenik evropske krajnje desnice, Republika Srpska, pak, kao jednopartijska pokrajina u kojoj su Srbi većina i u kojoj je Dodik na vlasti od 2006. godine, od kada predano radi na ostvarivanju svojih secesionističkih namjera.
“Dodik je prije nego što je postao član Predsjedništva BiH bio predsjednik RS-a, a prije toga premijer. U tom je razdoblju njegova stranka uspostavila gotovo potpunu kontrolu nad entitetskim zakonodavstvom. Ista situacija je i danas. Dodik je apsolutni hegemon premda je predsjedničku i premijersku funkciju u RS-u prepustio podređenim osobama”, stoji u tekstu.

Milorad Dodik želi, procjene su Jasmina Mujanovića, uvući Bosnu u najgoru sigurnosnu krizu u regiji od završetka jugoslavenskih ratova od 1991. do 2001. godine, jer istinski želi završiti projekt koji su 1990. godine započeli Slobodan Milošević i Radovan Karadžić. Tako bi velike dijelove sjeverne i istočne Bosne pripojio velikosrpskoj državi.

Just Security je transformaciju policije RS okarakterisao kao osobnu pretorijsku stražu Dodikove vlade, s jednom izrazito paravojnom sklonošću.
“SNSD pokušava stvoriti paralelne sigurnosne strukture u Bosni, gotovo četvrt stoljeća od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je posredstvom Amerike okončao bosanski rat od 1992. do 1995. godine te 13 godina od uspostave jedinstvene oružane sile u zemlji u 2006. godini”, navodi se u tekstu.

Sadašnje policijske snage u entitetu imaju manje od 6.000 osoba, a plan je da se formira rezervni sastav koji će uposliti blizu 1.100 policajaca. I iako se RS proteže na 49 posto teritorije zemlje, prema popisu stanovništva iz 2013. ima samo 35 posto stanovništva.

“Policija u entitetu Federacija BiH je podijeljena na 10 kantonalnih snaga, što znači da ne postoji nijedna policijska snaga centralizirana kao snage RS-a. A to uključuje i državnu policiju na državnom nivou, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA)”, stoji u tekstu Jasmina Mujanovića.

Od 2014. Dodik i SNSD agresivno provode politiku naoružanja u RS-u, koja je, podsjeća Mujanović, izričito zabranjena Aneksom 1-A Dejtonskog sporazuma.

“Kada je u februaru 2018. objavljena vijest o masovnoj kupovini automatskih pušaka Dodikove vlade od proizvođača oružja Zastava iz Srbije, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko istaknuo je da se čini kako je entitet bolje naoružan od Slovenije koja je sada članica NATO-a”, piše Just Security.

Just Security je, također, upozorio na velike količne oružja koje RS trenutno posjeduje.

“Dodik ustrajno poriče dokumentovane ratne zločine počinjene tokom bosanskog sukoba, naročito genocid u Srebrenici koji je nedavno lažno nazvao ‘izmišljenim mitom’”, podsjeća Jasmin Mujanović u tekstu objavljenom na Just Security.

Izvor:saff.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *