Belgijski parlament podržao zakon o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici

Parlament Belgije podržao je zakon o tome da će svako buduće negiranje genocida u Srebrenici i Rwandi biti kažnjivo zatvorskom kaznom, javljaju belgijski mediji.

Povod za donošenje ovakve odluke bilo je obilježavanje 25. godišnjice genocida u Rwandi.

Prema riječima ministra pravde ove zemlje Koen Geensa, cilj je da se svako negiranje, minimiziranje, poricanje, osporavanje ili čak odobravanje genocida u Bosni i Rwandi kazni na adekvatan način.

Ova vijest dolazi u trenucima kada se u Republici Srpskoj i Srbiju poriču historijske činjenice o genocidu, ali i presude suda u Hagu.

Ostaje da vidimo da li će u budućnosti i ostale evropske zemlje slijediti primjer Belgije i na najstrožiji način sankcionisati sve one koji poriču genocid u ove dvije zemlje.
U Bosni i Hercegovini, samo djelo genocida je kažnjivo, dok negiranje genocida nije. Krivični zakon Federacije Bosne i Hercegovine regulira pitanje negiranja genocida i sankcionira ga, dok u drugom entitetu – Republici Srpskoj – to nije slučaj.

Švicarska je prva država u Evropi čiji je sud izrekao kaznu zog negiranja genocida u Srebrenici. Donatello Poggi je 2012. godine objavio dva teksta na portalima Corriere del Ticino i TicinoLibero, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sud je 2016. godine donio zaključak da je Poggi u svojim tekstovima bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava bez ozbiljnih argumenata i dokaza, što je zaključeno kao čin diskriminacije. Osuđen je na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uslovne zatvorske kazne, te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *