KARADŽIĆEV ADVOKAT: TRAŽIĆEMO NOVO SUĐENJE, IMAMO NOVE DOKAZE

On je rekao da odbrana posjeduje “ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vrijeme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu”

Odbrana Radovana Karadžića sprema se da krajem ove ili početkom 2020. godine uloži zahtjev za ponovno suđenje zbog “novootkrivenih dokaza”, kazao je za TASS Goran Petronijević, jedan od Karadžićevih advokata.

“Spremamo zahtjev za ponovno suđenje. Revizija je moguća ako odbrana ili tužioci naiđu na nove dokaze ili činjenice koji nisu bili poznati advokatima optužbe ili odbrane u vrijeme izricanja presude prvostepenog ili drugostepenog suda, a koji bi mogli da ozbiljno utiču na sudsku presudu”, kazao je Petronijević.

On je rekao da odbrana posjeduje “ozbiljan paket dokumenata dobijenih od tužilaca u vrijeme kada je već bilo kasno da se iskoriste u procesu” i dodao da je “95 odsto svih dokaza bilo u posjedu tužilaca”.

“Oni su bili u obavezi da ih predaju i nama, ali je, kada su to konačno učinili, bilo prekasno, nije bilo prilike da iskoristimo te dokaze tokom suđenja”, naveo je Petronijević.

On je ocijenioo da ne postoji krajnji rok za odbranu da podnese zahtjev za reviziju procesa.

“Pokušaćemo da izanaliziramo presudu što je prije moguće, analiziraćemo naknadno i otkrivene dokaze što je prije moguće. Ali, nećemo biti u prilici da završimo taj posao prije kraja ove ili početka naredne godine”, kazao je Petronijević i dodao da odbrana ima nekoliko hiljada dokumenata koje treba da analizira.

Karadžić je u Haškom tribunalu u martu 2016. osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbe odbrane, 20. marta ove godine presuda preinačena u doživotni zatvor.

FOKUS.BA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *