BOŠNJACI U MAINZU OTVARAJU ISLAMSKI KULTURNI CENTAR VRIJEDAN 2,5 MILIONA EURA

Bošnjaka u njemačkom gradu Mainz bit će zvanično otvoren 15. septembra ove godine, a džemat Mainz počeo je pripreme za njegovo otvorenje.

Vrijednost objekta se procjenjuje na 2,5 miliona eura. Za šest godina koliko je trajala izgradnja džamije i centra u glavnom gradu njemačke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz učestvovalo je 1.108 vakifa i donatora sa novčanim prilozima i više od 50 osoba sa materijalom, najvećim dijelom džematlija sa novčanim pirlogom i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine.
“Na izgradnji naše nove džamije i centra radile su brojne firme i na stotine radnika dobrovoljaca. Najveći teret je podnijelo tridesetak džematlija a neki od njih skoro da nisu izostali niti jednog dana sa gradilišta. Nije podizan kredit i sve je finansirano iz dobrovoljnih priloga i članarine”, ističu u IKC Bošnjaka u Mainzu.

Na svečanost otvaranja su pozvani visoki predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Njemačke i Bosne i Hercegovine. Centralna svečanost i otvorenje džamije planirano je 15. septembra. Formirano je devet timova i to za dekoraciju, marketing, prezentaciju džemata, obezbjeđenje, prostorno uređenje, zarim tim za goste, catering, protokol i program svečanostii tim za tehničku podršku. Svi oni zajedno broje gotovo 100 članova, a radit će na pripremi trodnevne manifestacije.

“Kampanja ‘Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć – Pridružite nam se!’ sa kojom smo krenuli u ovaj projekat odjeknula je i doprla do naših ljudi u Njemačkoj, i ako hoćete širom svijeta, što se vidi i po broju vakifa i donatora, ali i po ukupnoj vrijednosti izgrađenog. U više navrata ova kampanja je isticana kao primjer kako bi se trebalo djelovati. Zato smo ponosni na sve što smo svi zajedno uradili. Pred nama je sada puno posla i željeli bismo otvorenje naše džamije učiniti dostojnim truda i vjere sa kojom je ona i izgrađena. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su na bilo koji način učestvovali u njenoj izgradnji, da im Allah dž.š. podari svaki hajr na oba svijeta i upiše kao trajno dobro djelo”, kazao je Rifat Halilović predsjednik IKC Bošnjaka u Mainzu.

Centar je i u toku izgradnje imao brojne značajne posjete od kojih vrijedi pomenuti posjete reis – ul –uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, kao i premijerke Savezne pokrajine Rheinland – Pfalz Malu Dreyer, te gradonačelnika grada Mainza Michael Ebling.

Kamen temeljac za novu džamiju 2013. godine položio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, zajedno sa džematlijama džemata Mainz i ministricom Savezne države Rheinland – Pfalz za integracije Irenom Alt, te predsjednicom općine Hechtsheim i članicom Bundestaga Ursulom Groden Kranich.

Novi Islamski centar Bošnjaka u Mainzu vlasništvo je IKC Bošnjaka izgrađen je na lokaciji Mainz – Hechtsheim, a objedinjava 1.750 m2 građevinskog zemljišta. Objekat je izgrađen na četiri etaže i ukupne je kvadrature 1.500 m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

Izvor:Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *