JAD I BIJEDA VUČIĆEVE SRBIJE: Ovo je pravi crkus, ratni zločinci, starlete i rasipnici vladaju zemljom, ne može im niko ništa…

Visoke plaće parlamentaraca samo daju još tragičniju notu cijeloj situaciji

Skupštinske klupe ostale su poluprazne bez mogućnosti iznošenja dva različita mišljenja. “Trenutno se može reći da Skupština i nema funkciju. Osim izborne funkcije, uzevši u obzir na to da je skupštinska većina izabrala Vladu, gotovo ništa ne radi. Niti kontrolira Vladu niti postoji bilo kakva raspravna funkcija skupštine,a gotovo da ne postoji ni zakonodavna jer zastupnici vladajuće većine glasaju “na zvonce” i praktički usvajaju sve što Vlada kao glavni predlagač zakona predloži. Odavno se o zakonima ne raspravlja, ali ne otkad je opozicija napustila zasjedanja nego puno prije toga”, kaže za Blic srpski politolog Boban Stojanović.

Isti list navodi pet stavaka koje dokazuju da srpska demokracija već dugo ne funkcionira.

Narod ih nije birao
Glasačko pravo kao jedan od stupova demokratskog društva tokom povijesti i nije pokazalo svoju punu snagu u Srbiji budući da niko ne može jamčiti da će ga u parlamentu predstavljati izabrana osoba. Proporcionalni sustav sa zatvorenim izbornim listama i jednom izbornom jedinicom data je moć određenim strukturama da među svoje zastupnike dovedu sportske radnike, umjetnike, ali i pjevačice sumnjive kvalitete, kao što je Nevena Adžemović
Skupocjeni cirkus
Već godinama srpska javnost uživo gleda kako je nestala svaka diskusija u njihovom parlamentu. Građani s mukom gledaju iznošenje iz dvorane, skandiranje i ometanje inozemnih gostiju, lupanja o stolove, polijevanje vodom predsjedavajućeg, ali i korištenje cipela kao oružja za gađanje političkih neistomišljenika.

Amandmani…
Sjednice bez jasnog dnevnog reda, slični amandmani, višesatne rasprave bez nekog cilja u koje se uključe čak i predsjedavajući u cilju trošenja vremena, postale su uobičajene posljednjih godina, a ometanje dnevnog reda i pretvaranje svakog dijalog u privatnu rasprava je udaljilo srpski parlament od njegove prvotne funkcije.

Vanredni izbori
Za proteklih 19 godina, Srbija je prošla kroz čak sedam izbornih ciklusa što govori da su svake druge godine raspisivani vanredni izbori, odnosno da nijedna vlada na svojoj funkciji nije provela četiri godine.

Nezainteresirani zastupnici
Ovisnost zastupnika o političkim strankama i njihovim liderima očita je mana političkog života u Srbiji, a glasanje po dogovoru u stranačkim krugovima predstavlja dugogodišnju praksu. Sve češća praksa da zastupnici za vrijeme svog mandata nikad nisu diskutirali ili obrazložili svoj glas ide u prilog činjenici da su zastupnici odgovorni šefu stranke, a ne narodu, te da zastupaju pojedinačne interese, piše Blic.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *