KO FINANSIRA DOLAZAK MIGRANATA U BIH?

DRUŠTVENE MREŽE

KO FINANSIRA DOLAZAK MIGRANATA U BIH?

Dolazak migranata, sada već dobro poznatom maršutom od Bliskog Istoka pa do zapadnih evropskih zemalja, svakodnevno puni novinarske stupce, kako printanih, tako i elektronskih medija.
Možemo pročitati kako migranti dolaze iz različitih zemalja poput Alžira, Maroka, Tunisa, Pakistana, Indije, Bangladeša, Irana, Iraka, Afganistana, u kojima se ne vode nikakvi ratni sukobi.
Tzv. ekonomski migranti, legalnim i ilegalnim putevima, dolaze do svoje krajnje destinacije, prelazeći često i preko deset graničnih prelaza, gdje im kriminalne grupe, koje se bave trgovinom ljudima, skupo naplaćuju svoje usluge.
Nije nikakva tajna da su mnogi migranti viđeni sa skupim mobitelima, kako odlaze u banke u kojima podižu novac.
Postavlja se pitanje, ako migranti bježe od siromaštva, odkud im novac za put i hranu? Uzmimo za primjer migranta koji je krenuo iz Lahorea u Pakistanu i kojem je krajnja destinacija Njemačka, konkretno grad Minhen.
On u tom svom putešestviju mora preći najmanje deset graničnih prelaza i prevaliti put dug preko 7000 kilometara.
Pitanje je kako je uspio samostalno sakupiti toliki novac za put i hranu ako je finansijski ugrožen? Mnogi migranti npr. u Tursku dolaze avionom iz Alžira.
Da li su to zaista ekonomski migranti ili je u pitanju nešto sasvim drugo?

Da stvar bude teža za razumjeti, često se ratne izbjeglice, poput onih iz Sirije, stavljaju u isti rang sa migrantima gdje su mnogi u najboljoj životnoj snazi (vojno sposobni). Zar je moguće da su granice mnogih zemlja, kroz koje prolaze migranti, toliko šuplje pa kroz njih može proći ko god poželi? Nisu u pitanju samostalni dolasci migrant, jer oni dolaze u grupama, često naoružani noževima gdje provaljuju u kuće i vikendice i iza sebe ostavljaju pustoš. Često možemo pročitati da migrante svesvrdno pomažu ‘’volonteri’’ ili neke nevladine organizacije. Ko uvozi i finansira dolazak migranata i za čije potrebe pokazat će vrijeme?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *