Home Vijesti Pročitajte kako je general Dudaković razotkrio laži prvog svjedoka Tužilaštva BiH

Pročitajte kako je general Dudaković razotkrio laži prvog svjedoka Tužilaštva BiH

426
SHARE

Saslušanjem prvog svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.

Dudakovića i još 15 pripadnika Petog korpusa Tužilaštvo tereti za ratne zločine nad srpskim civilima i pripadnicima Vojske RS.

Daliborka Kvržina danas je svjedočila o tome kako je ubijena njena tetka u Bosanskom Petrovcu u septembru 1995.

Kvržina je bila pripadnica Vojske RS. Kako je Sudu ispričala, vijest o smrti njene tetke, koja je bila stopostotni invalid, dobila je od komšinice Milke Prpe.

Ova svjedokinja ispričala je da je 1995. napustila Petrovac, što su kasnije učinili njeni roditelji i sestra, te da su zbog bolesti tetku ostavili u muslimanskoj kući u Bosanskom Petrovcu u kojoj su živjele ona i sestra prije rata.

No, na pitanja advokata, ona je kazala da nema direktna saznanja o tome ko je ubio tetku osim da je nađena mrtva.
Ova svjedokinja potvrdila je, na upit advokata Asima Crnalića, da su u selu Bjelaj prije rata živjeli većinom muslimani, ali da nije znala u kojem broju.

Zanimljivo je da je ovu svjedokinju danas ispitao i optuženi general Dudaković. On je Kvržinu pitao je li Milka Prpa živa ili je umrla i je li moguće da se nalazi u bolnici u Bihaću, na šta je ona odgovorila da ne zna.
Kvržina je ranije u svojim izjavama Tužilaštvu tvrdila da je Prpa navodno bila zarobljena, a da je kasnije umrla, no takvi navodi nisu potvrđeni. Dudakovića je zanimalo i je li svjedokinji poznato da je u Petrovcu 1992. srušena džamija, na šta je ona odgovorila potvrdno.

Upitao ju je: “A šta je bilo 1995. u Petrovcu i šta je tada srušeno kada je ušla Armija RBiH”, na šta ona nije imala odgovor.
Pitao je svjedokinju je li joj poznato koliko je ubijeno muslimana u Petrovcu, na šta je rekla da ne zna.

– Vaša je tvrdnja da Peti korpus pali i ubija u Petrovcu, a kako je onda Milka Prpa ostala živa – upitao je Dudaković.

Ova svjedokinja u više navrata potvrdila je da nema direktnih saznanja o tome kako je umrla njena tetka i da su to priče njenih roditelja i komšija.

Advokati su je pitali i je li moguće, pošto je njena tetka bila stopostotni invalid u poznim godinama i ostavljena sama u kući, da je umrla prirodnim putem, na šta je odgovorila da to ne može znati.

Autor: Avaz.ba