VUČIĆ ŠOKIRAO SRBE: “Svakog dana nas je manje za 104 čovjeka”!

Predsjednik Srbije je u Patrijaršiji u Beogradu razgovorao s vladikama o Kosovu na sjednici Sabora Srpske pravoslavne crkve te je reko da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, “izgubimo 104 čoveka dnevno”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak navečer, nakon razgovora s vladikama na sjednici Sabora Srpske pravoslavne crkve da je tokom sastanka, koji je trajao dva i po sata, iznio veliku brigu za srpski narod u cjelini a posebno na na Kosovu.

” Govorili smo i o odnosima bh. entiteta Republike Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka, i to su svari na kojima moramo da radimo”, objasnio je Vučić.

Protekle godine u Srbiji su rođene 64.894 bebe, dok su u isto vrijme umrle 103.722 osobe. Tako je u protekloj godini Srbija ostala bez 37.500 stanovnika, ne računajući iseljene osobe o čemu ne postji precizna statistika.

Koeficijent rasta stanovništva u odnosu na prethodnu godinuje konstatno je negativan i iznosi -5,3‰ . Od 169 opština u Srbiji samo šest njih je tokom prethodne godine imalo pozitivni prirodni priraštaj, i to Novi Pazar, Bujanovac, Sjenica, Novi Sad, Preševo i Tutin.

Demografi već dulje vrijeme upozoravaju da Srbija sa 43,1 godinom prosječne starosti stanovništva spada među tri evropske države sa najvremešnijim žiteljima.

Koeficijent rasta stanovništva u odnosu na prethodnu godinuje konstatno je negativan i iznosi -5,3‰ .

Pri tome, prosječna starost ukupnog stanovništva konstantno raste i iznosi 43 godine što je posljedica sve manjeg udjela mladog stanovništva u ukupnom stanovništvu, koje u 2018. godini iznosi svega 14,4 odsto, dok je udio starijih od 65 godina 19,6 procenata.

Poređenja radi, prosječna starost stanovništva u Federaciji BiH iznosu 39,5 godina. U Republici Srpskoj je prosječna strost stanovništva također 43 godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *