Home Svaštara SRPSKI MIT O KRAVICI!: Jedno bitno pojašnjenje

SRPSKI MIT O KRAVICI!: Jedno bitno pojašnjenje

301
SHARE

Svi su čuli za Kravicu! Najčešće se ona pominje kao mjesto stravičnog masakra kojeg je počinila Armija RBiH na Božić 1993. godine pod komandom Nasera Orića. U srpskim medijima stvoren je narativ kako je u periodu od 1992-1995. godine ubijeno preko 3.500 Srba u regiji Birča i Srednjeg Podrinja, te da je ono što je 1995. godine učinila Vojska RS bio logičan slijed događaja i svojevrsni čin osvete za sve navodne zločine koji su učinjeni prema srpskom stanovništvu.

Međutim, istina je sasvim drugačija! U pitanju je samo još jedan od ciljeva Memoranduma II SANU, tj. da se na sve načine pokušaju izjednačiti ratni zločini, relativizira broj bošnjačkih žrtava i u potpunosti promjeni karakter rata u BiH (čitaj: Agresije na RBiH).

Kada je u pitanju selo Kravica, u presudi protiv Nasera Orića, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) je utvrdio da je u Kravici bila vojna baza iz koje su bosanski Srbi napadali Srebrenicu i okolna bošnjačka naselja.

Prema presudi, bošnjački protunapad na Kravicu 7. januara 1993. je rezultat srpske blokade humanitarne pomoći te stalnih napada na okolna bošnjačka sela, posebno u decembru 1992. godine.

Istraživačko-dokumentacijski centar RS navodi da je dokazano i potvrđeno 11 ubijenih civila u napadu na Kravicu, dok su 35 bili vojnici.

Odakle onda spomen obilježje u Kravici za 3.267 srpskih žrtava (a u zvaničnim izjavama se taj broj povećava i na 3.600)?

Prema podacima Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije od početka do kraja rata u BiH (1992-1995) godine na teritoriji opština Zvornik, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica sa opštinom Milići, Kalesija sa opštinom Osmaci i Šekovići poginulo je 2.385 Srba.

To je 882 osobe manje u odnosu na broj koji stoji na spomeniku u Kravici.
Dalje, od ukupnog broja Srba (2.385) koji su stradali u ovih 6 opština (plus opštine Milići i Osmaci) 1.974 su vojnici, 387 civili, a 24 su svrstani u kategoriju „nepoznat status“.

Dakle, za 4. godine rata na području regije Birča i Srednjeg Podrinja odnosno sadašnjih 8 opština poginulo je 387 srpskih civila, a ne kako to predstavljaju u svim javnim nastupima srpski političari i mediji, da je navodno prije Srebrenice u Podrinju ubijeno preko 3.500 Srba.