Bakir Izetbegović: Znate, jednom mi je Alija kazao – ovi što nam pokušavaju uzijeti Bosnu…”

Kada su u pitanju NATO integracije, kazao je kako je širenje NATO-a u Makedoniji i Crnoj Gori je naišlo na dramatične otpore, ali nije zaustavljeno te da neće biti zaustavljeno ni u BiH.
“Jednom prilikom mi je rahmetli Alija kazao – ovi što pokušavaju srušiti Bosnu neće uspjeti u tome, a kada se pomire s tom činjenicom, onda će pokušati da zavladaju njome. Sve su prilike da smo došli u tu fazu – napad na nezavisno sudstvo se pretvorio u pokušaj da se pravosudnim sistemom zavlada; nažalost, prilično uspješan, naročito u procesuiranju ratnih zločina gdje se kroz masu procesa braniocima BiH pokušava uspostaviti vještački balans i relativizirati istina o agresiji; odbijanje jedinstvenog ekonomskog prostora se pretvorilo u prelijevanje sredstava iz Federacije u RS, procjene su da Federacija BiH u raspodjeli sredstava od PDV i akciza gubi preko pola milijarde KM godišnje u korist RS; u Republici Srpskoj se, na primjer, konzumira oko 25 posto goriva uvezenog u BiH, ali RS dobiva 40 posto od ubranih trošarina! Moraćemo ove trendove zaustaviti, naročito napad tužilaštava na naše branioce. Moramo ih braniti onako kako su oni branili BiH – politički, ekspertno, finansijski”, naglasio je.

Bošnjački realni sektor ekonomski motor koji vuče BiH ka naprijed

Naveo je, među ostalim, da je Federacija BiH, preciznije realni sektor u dijelovima BiH koji nastanjuju Bošnjaci, ekonomski motor koji vuče cijelu BiH naprijed, dok RS preživljava zahvaljući stalnom zaduživanju, vanjskom kod MMF, unutrašnjem kroz izdavanje trezorskih zapisa.

“Federacija BiH, predvođena našim premijerom, prvi put je nakon rata u situaciji da joj ne trebaju kreditni aranžmani MMF. Ekonomski je samoodrživa”, dodao je Izetbegović.
Naglasio je da je masovna gradnja cestovne i energetske infrastrukture konačno pred nama – Koridor Vc, autoput Sarajevo-Beograd preko Tuzle i Brčkog, brze ceste prema Goraždu, Travniku, Neumu, termoblok 7 u Tuzli, vjetroparkovi u Hercegovini, planski su i finansijski zaokruženi i donijet će u svakoj od sljedećih 10 godina više od milijardu KM posla građevinskoj operativi. Federacija BiH će, kao što smo obećali, postati najveće gradilište na Balkanu – istakao je Izetbegović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *