Home Vijesti STIGLO JE JAVNO PISMO koje bi moglo zauvjek ućutkati Mektića

STIGLO JE JAVNO PISMO koje bi moglo zauvjek ućutkati Mektića

310
SHARE

Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH uputili su „Avazu“ pismo.
U opširnom pismu uposlenici Ministarstva sigurnosti javno pitaju ministra Mektića o počinjenom u vrijeme kada je bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Uposlenici Ministarstva na čijem je čelu Mektić iznose teške optužbe na njegov račun za korupciju, kao i brojne druge nezakonitosti te traže da nadležne institucije konačno ispitaju Mektićevu ulogu u brojnim aferama s kojima se on dovodi u vezu. Uposlenici jednog od najvažnijih ministarstava u zemlji ogorčeni su što Mektić, kako su naveli, “glumi moralnu vertikalu”, a njegovi su “džepovi puni oraha”.

Zaposlio i zeta

Dalje, oni podsjećaju Mektića da je Izet Nizam, njegov nekadašnji zamjenik, bio uhapšen upravo zbog sumnji u pronevjeru 700.000 KM pri gradnji upravne zgrade Službe u vrijeme dok je Mektić bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Uposlenici pitaju ministra Mektića „je li on saslušan u toj aferi i koja je njegova odgovornost”, jer mu je Nizam bio zamjenik, pa je ”teško povjerovati da su išta mogli raditi jedan bez znanja i saglasnosti drugoga“.

– Zvuči smiješno kad se Dragan Mektić bori i glasno govori o borbi protiv korupcije. Poput noja zabije glavu u pijesak i nikada ne odgovara javnosti o koruptivnim aferama koje je masovno proizvodio kao direktor Službe za poslove sa strancima i kao ministar sigurnosti BiH.

Javnost nikada nije dobila odgovor kako je Mektićev zet (kćerkin muž inicijala G. Ž.) uspio biti najbolji na konkursu i zaposliti se u Službi baš kad mu je punac Dragan Mektić bio direktor. Moralno, li je – navodi se u pismu.

Dalje, uposlenici Ministarstva sigurnosti podsjećaju i da je Mektić na službena putovanja širom svijeta vodio vozača kojem su karte kupljene iz budžeta BiH iako su na put išli avionom, a ne automobilom.

– Kako je uspio opravdati račune i aviokarte za svog vozača Srđana Radovića, kojeg je vodio na službene puteve u Kinu i SAD?

U odgovorima na zastupničko pitanje naveo je da je vozač putovao službeno. Pa da nije vozio avion ili su možda u Kini uzeli „rentakar“… Moralno, li je – pitaju se uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH.