STIGLO JE JAVNO PISMO koje bi moglo zauvjek ućutkati Mektića

Uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH uputili su „Avazu“ pismo.
U opširnom pismu uposlenici Ministarstva sigurnosti javno pitaju ministra Mektića o počinjenom u vrijeme kada je bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Uposlenici Ministarstva na čijem je čelu Mektić iznose teške optužbe na njegov račun za korupciju, kao i brojne druge nezakonitosti te traže da nadležne institucije konačno ispitaju Mektićevu ulogu u brojnim aferama s kojima se on dovodi u vezu. Uposlenici jednog od najvažnijih ministarstava u zemlji ogorčeni su što Mektić, kako su naveli, “glumi moralnu vertikalu”, a njegovi su “džepovi puni oraha”.

Zaposlio i zeta

Dalje, oni podsjećaju Mektića da je Izet Nizam, njegov nekadašnji zamjenik, bio uhapšen upravo zbog sumnji u pronevjeru 700.000 KM pri gradnji upravne zgrade Službe u vrijeme dok je Mektić bio direktor Službe za poslove sa strancima.

Uposlenici pitaju ministra Mektića „je li on saslušan u toj aferi i koja je njegova odgovornost”, jer mu je Nizam bio zamjenik, pa je ”teško povjerovati da su išta mogli raditi jedan bez znanja i saglasnosti drugoga“.

– Zvuči smiješno kad se Dragan Mektić bori i glasno govori o borbi protiv korupcije. Poput noja zabije glavu u pijesak i nikada ne odgovara javnosti o koruptivnim aferama koje je masovno proizvodio kao direktor Službe za poslove sa strancima i kao ministar sigurnosti BiH.

Javnost nikada nije dobila odgovor kako je Mektićev zet (kćerkin muž inicijala G. Ž.) uspio biti najbolji na konkursu i zaposliti se u Službi baš kad mu je punac Dragan Mektić bio direktor. Moralno, li je – navodi se u pismu.

Dalje, uposlenici Ministarstva sigurnosti podsjećaju i da je Mektić na službena putovanja širom svijeta vodio vozača kojem su karte kupljene iz budžeta BiH iako su na put išli avionom, a ne automobilom.

– Kako je uspio opravdati račune i aviokarte za svog vozača Srđana Radovića, kojeg je vodio na službene puteve u Kinu i SAD?

U odgovorima na zastupničko pitanje naveo je da je vozač putovao službeno. Pa da nije vozio avion ili su možda u Kini uzeli „rentakar“… Moralno, li je – pitaju se uposlenici Ministarstva sigurnosti BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *