Mejkić: Znate na šta liči Predsjedništvo, dogodio se jedan dokaz da zemlja ne može opstati

Delegatkinja u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je u razgovoru za Klix.ba kako nijedna politička stranke iz RS-a pa tako ni SNSD neće pristati na zahtjeve EU o ukidanju prava veta i prijenosu nadležnosti na državu BiH. Ona je poručila i da nije EU jedina dobrodošla u našu zemlju.
Vlasti u Bosni i Hercegovini će u narednom periodu morati ispuniti 14 ključnih prioriteta da bi se izdala preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Samo neki od zahtjeva su ukidanje prava veta prilikom glasanja, usvajanje odredbi koje će omogućiti državi preuzimanje nadležnosti nižih nivoa vlasti, sprovođenje izbora u skladu s evropskim standardima i rješavanje pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Zbog komplikovanog političkog sistema postavlja se pitanje da li bosanskohercegovačke vlasti uopće mogu udovoljiti zahtjevima Evropske unije. Podsjećanja radi, domaći političari ove zahtjeve moraju ispuniti ukoliko žele da se izda samo preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju.

Ovim povodom razgovarali smo s delegatkinjom u Domu naroda PSBiH i zamjenicom predsjedavajućeg Kluba delegata iz reda srpskog naroda u PSBiH Dušankom Majkić, a koja je također članica Predsjedništva SNSD-a, političke stranke koja će u naredne četiri godine biti dio vladajuće većine.

Majkić je rekla da je pozitivno mišljenje zapravo želja Evropske unije da pomogne Bosni i Hercegovine, ali da u našoj zemlji jednostavno postoje stvari u kojima nam niko ne može pomoći, odnosno stvari koje moramo uraditi sami.

“Iako smo s nestrpljenjem očekivali ovo mišljenje sada je već potpuno jasno da BiH nema razloga za radovanje. BiH je i dalje, prema izjavama predstavnika EU, veoma daleko od otvaranja poglavlja, a time i od članstva u EU. Mi imamo 14 taksativno navedenih uslova i među njima još mnogo preduslova. Ne vjerujem da postoji neko ko u ovom momentu može prognozirati kada će BiH postati članica EU”, kazala je Majkić.
Kako kaže, BiH je zemlja u kojoj trenutno ne funkcioniše nijedan od tri stuba vlasti (izvršna, zakonodavna i sudska) i zemlja koja nema razloga da se bilo čemu nada i nešto očekuje. Ona ističe da je međunarodna zajednica u određenim segmentima mogla pomoći našoj zemlji, ali da međunarodni subjekti ne mogu da predlažu i donose zakone.

“To moraju uraditi domaći akteri, a koji nemaju snage da naprave bilo kakav dogovor. Dakle, ili će se u BiH pokušati doći do dogovora ključnih političkih aktera iz dva entiteta i tri naroda s ciljem napretka zemlje ili BiH ne može opstati na ovakav način. U stanju u kakvom se sada nalazi, BiH nema šansu da opstane. I jedno i drugo zavisi od onih koje su građani izabrali na prošlim izborima. Kako će biti? Evo pred nama je, ali ništa ne govori u prilog da će se stvari brzo riješiti i da će se dobro riješiti”, rekla je Majkić.

Što se tiče zahtjeva EU koji se odnose na prijenos nadležnosti na državu, ukidanje prava veta i međunarodne sudije, Majkić smo pitali da li uopće postoji mogućnost da se politički akteri dogovore o ovim pitanjima. Ona je odgovorila da u ovom momentu ne postoji nijedna stvar o kojoj se može postići dogovor.

“Ako se u zemlji ne može postići konsenzus ni o jednom značajnom pitanju, šta onda možemo očekivati od zemlje? Zašto maltretiramo bilo koga? Zemlja ne može opstati na takav način. Pravo veta zagarantovano je Ustavom BiH. Dok se ne promijeni Ustav BiH nema ukidanja prava veta i prijenosa nadležnosti s entiteta na državu. Najlakše je riješiti pitanje međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i to smo davno trebali riješiti, ali nismo jer Bošnjaci smatraju da im ti glasovi uvijek idu u korist”, kazala je Majkić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *