Home Vijesti Izetbegović: Uradite li to, UZVRATIĆEMO DUPLO

Izetbegović: Uradite li to, UZVRATIĆEMO DUPLO

323
SHARE

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da nije teško dovesti do stanja gdje počinju problemi i da se treba ulagati napor da se sačuva mir.

– Krhak je mir, nije teško dovesti do stanja gdje počinju konflikti. Treba ulagati napor da se sačuva mir. Mislim da su šanse da se udari na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, recimo nekim referendumima o otcjepljenju RS, jako mali. To je avantura koja bi koštala one koji je pokrenu. Udariti na jedan mirovni sporazum, koji je doveo do stabilnosti, kakve-takve, na Balkanu, iza kojeg stoje sile i velesile, čiji je to interes, jer su uložile i novce i vrijeme i energiju, to je preteška i rizična avantura. Ja mislim da nema onih koji su na takve stvari spremni, ali nikad ništa nije potpuno sigurno i treba se spremati uvijek za najgori scenarij – kazao je Izetbegović gostujući na MTV Igman.

Smatra da narod, koji je u posljednjih stotinu godina pretrpio dva teška pokolja, ne smije sebi dopustiti da mu se treći put dese slične stvari, nego da treba raditi na vlastitoj snazi na sve moguće načine.

– Osim Oružanih snaga, sigurnosnih agencija, sudova, svih onih koji garantiraju teritorijalni integritet i mir u ovoj zemlji, taj narod treba raditi na vlastitoj snazi. Mi trebamo biti sposobna nacija, da se brani od pojedinca, preko porodica, preko grupa ljudi, unutar Ustava i zakona – istakao je Izetbegović.

Ukoliko RS obistini svoje najave o formiranju rezervnog sastava policije, i Federacija neće ostati dužna, kazao je Izetbegović.

– Nevoljko ćemo morati u tu stvar, ako zaista krenu u tom smjeru. Odgovor će biti dva naprema jedan. Dakle, ako tamo bude jedan rezervni policajac, ovdje će biti dva. Ako se nabavi jedna puška, ovdje će se nabaviti dvije – poručio je Izetbegović.

– Uz međunarodne garante, potrebna je unutrašnja snaga na kojoj treba raditi – kazao je Izetbegović i dodao da se nada da će vlast u BiH biti uskoro formirana. Kada je govorio o koaliciji DF-a, SDA, SBB-a, Izetbegović je kazao da je fokus na tome da se što više uradi za državu.

– Bilo nam je važno riješiti to pitanje na nivou države, a zatim i na nivou entiteta. U drugom i trećem planu je formiranje kantonalnih vlada, koje su djelimično i formirane. Imamo je u Sarajevu, Goraždu, Srednjobosanskom kantonu. Naših, sadašnjih partnera nema u Srednjobosnskom kantonu, nas nema u Sarajevu, tako da mislim da će to kroz vrijeme biti riješeno. Ako proradi ovaj trio, ako to bude dobro radilo, onda će se to polako spuštati i na niže nivoe – objasnio je Izetbegović.