Home Svaštara Znate li ko je nana Fata Turkušić? Znate li za njene ratne...

Znate li ko je nana Fata Turkušić? Znate li za njene ratne pdvige ?

192
SHARE

Nana Fata Turkušić je tog 14. maja 1992., dok je njeno Mojmilo gorjelo, dok je Sarajevo cijelo gorjelo, bacila dvije bombe i ubila pet četnika. Ona je u tom okršaju teško ranjena. “Pogledaj mi prste. Mitraljez ih sve rasprskao. Ovaj je operisan. Ovog ja nisam dala. Nema ni jagodica. A danas doktor kaže da mi metke iz koljena niko neće vaditi. Džaba, opet je u meni neka snaga. Ne dam se, i toje… Do Božje volje stoji do kada tako…«, objašnjavala je nana Fata novinarima dokje ležala na Ortopediji. U istom razgovoru nana je opisala kako je saznala da joj je sin poginuo dok je ona ranjena ležala u bolnici. “Tek peti dan sam saznala da mi je sin ubijen. Došla kćerka i traži doktora. Gledam u nju, gledam u zeta. Oboje nekako spušteni. Dobih iznenada snagu. Pa kažem: Šta će tebi moji doktori? Oni su dobri k’o hljeb. Oni su, svi, k’o majka što mi je bila. Ali ti meni ovako reci: Jesu ii Rasim i Rešad zivi, čujem, a hoću da ne čujem: Rešad je živ a Rasima smo ukopali danas na Kovačima…«

Dok je ležala u bolnici, nanu Fatu su posjetili brojni strani novinari, jer se pročulo za njeno herojstvo. »lnteresovalo ih je najviše koliko sam četnika pobila. Ja im pokažem rukom pet i svaki me od njih poljubi, i ovako uradi (diže šaku,kao znak trijumfa), svaki…””

»Ja sam Fata Turkušić, prva žena heroj. Jedina među borcima na Mojmilu bila. Cijeli mart, cijeli april, sve do onog ćetrnaestog ma-ja, svaku noć obilazila straže. Bogami se i zamjerih mnogima. Nađem prazan rov, kosa mi se na glavi digne. Jezik pustim. Džaba, takva sam. Znam ja šta je četnik… Ono što sam mogla to sam i uradi1la. I nije mi žao što sam sakata ostala.”

Na Šehidskom mezarju Kovači nana Fata Turkušić odavno spava svoj vječni san. Umrla je nakon agresije, u novembru 1996. godine. Dobitnik je največeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”.