Home Vijesti Konaković: Šta hoćete vi drugog dana praznika?

Konaković: Šta hoćete vi drugog dana praznika?

178
SHARE

Kantonalni odbor SDA Sarajevo saopćio je da ih brine odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike. Elmedin Konaković je, s druge strane, odgovorio da je odluka donesena u vrijeme kad su i ministar i premijer bili iz SDA.
“Podsjećamo resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode. Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana”, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Navode kako je odluka izazvala negativne reakcije većine roditelja, tako da se može očekivati da veliki broj učenika u srijedu, 5. juna, i ne dođe na nastavu.

“Ako učenici muslimani u sarajevskim školama nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama. Nadamo se da će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju ove odluke. U suprotnom ćemo ovu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo na čijem je čelu Asim Sarajlić.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo i predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković stao je u odbranu ministrice obrazovanja Zinete Bogunić.

“Kalendar za ovu školsku godinu donesen na početku školske 2018/19. godine, u vrijeme kad su i ministar i premijer bili iz SDA. Po tom kalendaru je planiran jedan neradni dan za Bajram”, odgovorio je Konaković na Facebooku.