Džaferović: Teret migrantske krize mora se raspodijeliti na cijelu zemlju

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je nakon sjednice Predsjedništva BiH da bi eventualna upotreba oružanih snaga na zaštiti granica Bosne i Hercegovine bila ispomoć Graničnoj policiji.

– Gospodin Dodik je predložio zaključak kojim je traženo da se od entitetskih struktura i Granične policije koordiniraju aktivnosti u zaštiti granice. Ja to nisam podržao zbog određenih formulacija. Nadam se da ćemo do naredne sjednice naći neko rješenje. Naravno da ovo nije dobra poruka bh. javnosti, bilo bi bolje da smo našli zajednički jezik, stanje je onakvo kakvo jeste, ne želim ga uljepšavati, niti pred vama niti pred bh. javnošću – kazao je Džeferović novinarima.

On je potcrtao da zagovara stav kada je u pitanju migrantska kriza da BiH mora putem državnih agencija da zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata i da je to najefikasniji način rješavanja krize.

– Drugo, teret se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije uredu da teret podnose dva ili tri kantona s posebnim naglaskom na Unsko-sanski kanton. Predložio sam da se migranti rasporede po cijeloj BiH, ali gospodin Dodik je rekao da je protiv. Treće, prema migrantima se moramo podnositi humano i četvrto, migranti moraju poštovati zakone Bosne i Hercegovine – rekao je on.

Na pitanje bi li eventualni angažman Oružanih snaga na zaštiti granica bio zakonit, Džaferović je rekao da je prijedlog bio u skladu sa zakonom.

– Angažman Oružanih snaga gospodin Komšić je ponudio odluku koja je u skladu sa zakonima. To bi bila pomoć Graničnoj policiji. GPBiH je jedina nadležna za granice Bosne i Hercegovine. Upotreba Oružanih snaga kao pomoć ne bi bila protiv zakona – rekao je on.

Također, Džaferović je naglasio da BiH treba stabilna politička situacija i da se eliminira svađalačka retorika, jer kada imate stabilnu klimu, možete kvalitetnije raditi poslove.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH, Džaferović je istaknuo da je za njega vladavina prava prioritetna i da onog časa kada svi u BiH pokažu spremnost poštivanja vladavine prava, da će i Vijeće ministara BiH biti formirano za nekoliko dana.

Izvor: Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *