BIVŠI AMBASADOR SRBIJE PRAVDA NEZAPAMĆENI DODIKOV SKANDAL: „To je što nije htio primiti ambasadorku Njemačke je stvar nacionalnog dostojanstva…“

Dodik nije htio primiti u oproštajnu posjetu odlazeću ambasadoricu Njemačke Christiane Hohmann zato što je, kako je objasnio, radila “na štetu Srba”.

Dodik je u pismu ambasadorici poručio da su njeni javni istupi i diplomatske aktivnosti bili politički obojeni, subjektivni i diplomatski neprimjereni i najavio da će o tome obavijestiti i najviše predstavnike Njemačke.

Da li je političar poznat po tome što je je i ovoga puta zaobišao pravila diplomacije, ili je njegov evidentno nediplomatski stav u stvari odgovor na ponašanje ambasadorice odgovara sagovornik Sputnjika, nekadašnji ambasador, a sada predsjednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić.

Ponašanje u takvim situacijama zavisi od zemlje do zemlje, napominje on i dodaje da ni njega kada je odlazio iz Meksika, gdje je bio ambasador, nije primio predsjednik te države.

„To je stvar domaće prakse i on može kurtoazno nekoga da primi u oproštajnu posjetu, a ne mora, i to nije nikakvo odstupanje od neke diplomatske prakse“, ukazuje Paić i dodaje: “Druga je stvar što su nas predsjednici na svim stranama navikli da svakoga primaju i onda je ovo ispao kao neki presedan”.

“Predsjedavajući Dodik sigurno je imao valjane razloge zašto je tako postupio. Na kraju boravka nekog ambasadora koji je najveći dio vremena proveo u podrivanju autoriteta bivšeg predsjednika Srpske, a sada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, to je sa njegove strane, vjerujem, bila demonstracija i reakcija na ponašanje stranih predstavnika u BiH koje ne doliči postupanju jednog diplomatskog predstavnika “, mišljenje je Paića.

Paić smatra da bi poslije svega čak bilo i licemjerno da Dodik primi njemačku ambasadorku u oproštajnu posjetu.

“Kad se svedu računi trogodišnjeg boravka njemačke ambasadorke u BiH, što se tiče Republike Srpske, očigledno je da tu nije bilo neke ravnoteže u njenom postavljanju i da bi se to svelo na jednu ceremoniju bez sadržaja. To nije dobro. Ovako, Dodik je ovim činom poslao poruku budućem njemačkom ambasadoru”,smatra Paić.

„Јeste da će to imati međunarodnog odjeka, ali to je legitimna odluka čovjeka koji se trenutno nalazi na vrhu BiH, i to nije ništa što bi bilo presedan u međunarodnoj diplomatskoj praksi”, zaključio je predsjednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga.

Podsjetimo, Paić je ostao poznat po tome što ga u oproštajnu posjetu kao odlazećeg ambasadora Srbije nije htio primiti predsjednik Meksika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *