ODBRANA RATKA MLADIĆA UPOZORILA: “Zakrčeno mu 50 odsto krvnih sudova mozga, prijete mu ŠLOG i NOVI INFARKT”!

Odbrana ratb+nog zločinca Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog na doživotni zatvor, upozorila je Mehanizam u Hagu da kod Mladića postoji veliki rizik od novih moždanih i srčanih napada

Pozivajući se na nalaze ljekara, njegov branilac Branko Lukić je na redovnoj konferenciji o stanju u postupku u Hagu kao glavne probleme naveo da je “kalcifikovano više od 50 odsto Mladićevog mozga”, na kojem su ljekari uočili i “degenerativne promjene”.
Od mnogih bolesti Mladića, Lukić je u sudnici naveo još kardiovaskularne tegobe.

Branilac je kazao da je Mladić imao srčani udar 2013. godine u haškom pritvoru.

Medicinsko osoblje u pritvoru u Ševeningenu registriralo je da Mladić često pati od srčane aritmije, ali da to ne može nanijeti štetu njegovom zdravlju. Advokat Lukić je prokomentarisao da “neškodljiva srčana aritmija” ne postoji ni u medicinskoj teoriji, ni u praksi.

On je najavio da će odbrana tražiti reviziju cjelokupne Mladićeve medicinske dokumentacije. Mladić (77) nije govorio tokom zasjedanja u petak.

Sin generala Mladića, Darko Mladić rekao je Srni da Mehanizam još nije donio odluku povodom ranijeg podneska odbrane u vezi sa zahtevom za privremeno puštanje na slobodu radi liječenja.

– Faktički, mi smo ponovili naš zahtev u vezi sa zdravljem i upozorili na probleme, jer smo sada opet sa zakašnjenjem od njihove medicinske službe dobili dokumentaciju za koju nismo sigurni da je kompletna. S tim da je zamjerka da medicinsku dokumentaciju ne dobijamo u odgovarajućem roku i da je očigledno nepotpuna. Rezultate ultrazvuka dobili smo sa kašnjenjem od nekoliko mjeseci – naveo je Darko Mladić.

Predstavnik haškog tužilaštva zamolio je žalbeno vijeće za više informacija o tome kada će biti usmena rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu uložile i odbrana i optužba.

Sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe), koja će predsjedavati žalbenim vijećem, odgovorila je da će strane u postupku o tome “biti obaviještene na vrijeme”.

Prvostepeno vjeće Haškog tribunala je, 22. novembra 2017, generala Mladića osudilo na doživotni zatvor. Na tu presudu žalbu je uložila odbrana. Tužilaštvo se žalilo na dio presude kojom je Tribunal oslobodio Mladića optužbe za genocid u još šest opština u BiH.

Žalbeni postupak je u toku. Po riječima sudije Nijambe, pred vijećem je pet podnesaka odbrane i optužbe. U slijedećoj fazi postupka branioci i tužioci će žalbe usmeno obrazložiti pred apelacionim vijećem sudskog Mehanizma u Hagu – pravnog naslijednika Haškog tribunala.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *