Nove provokacije u Srebrenici: Na zgradi stare policije postavljenja nelegalna spomen ploča srpskim žrtvama

Nove provokacije u Srebrenici: Na zgradi stare policije postavljenja nelegalna spomen ploča srpskim žrtvama

Ne prestaju provokacije!

Najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida i to manje od mjesec dana pred još jednu godišnjicu obilježivanja srebreničkog genocida

Članovi udruženja “Istočna alternativa” iz Bratunca su danas u Srebrenici na nekadašnjoj zgradi SUP-a postavili spomen ploču “srpskim žrtvama regije Birač i Podrinja od 1992. do 1995. godine”.

Bošnjački predstavnici u lokalnoj vlasti smatraju da je nelegalno postavljanje spomen-ploče “najnoviji vid provokacije upućene žrtvama genocida i to manje od mjesec dana pred još jednu godišnjicu obilježivanja srebreničkog genocida”, javlja Anadolu Agency (AA).

– Ovo je još jedan dokaz majorizacije Bošnjaka u RS, a posebno u Srebrenici od onih koji bi najradije željeli da Bošnjaka nema na ovim područjima. Postavljanje ploče izvršio je Vojin Pavlović iz “Istočne Alternative” bez ikakve saglasnosti hinjski i bez ikakve najave – navodi se u reakciji zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića i predsjednika Skupštine općine Srebrenica Nediba Smajića.

Fejzić kaže da je ploča nelegalno postavljena te da postoji i skupštinska odluka kojom je zabranjeno postavljanje bilo kakvih spomen-ploča. Prema njegovim riječima, obavijestio je komunalnu policiju i tražio uklanjanje ploče.

– Tražimo od nadležnog odjeljenja da postupi po zakonu i izvrši uklanjanje nelegalno postavljene ploče. Pozivamo načelnika Srebrenice Mladena Grujičića i srpske predstavnike da se ograde od ovog čina i da zajedno doprinesemo što mirnijem i dostojanstvenijem obilježivanju srebreničkog genocida i stradanja srpskog naroda – rekao je Fejzić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *