Home Vijesti Izetbegović: Ovo bi bila sretna zemlja , ali evo šta nam sada...

Izetbegović: Ovo bi bila sretna zemlja , ali evo šta nam sada slijedi

171
SHARE

Nakon što nije bilo potrebnog kvoruma za održavanje hitne sjednice Doma naroda PSBiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je istakao da je BiH imala priliku do sutra da izabere delegaciju u Vijeću Europe.

“Imali smo rok sutra do 10 sati i da nam se ne desi da budemo jedina zemlja članica Vijeća Evrope bez delegacije, pri Vijeću Evrope”, rekao je Izetbegović koji je zaključio današnju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine zbog nedostatka kvoruma.

Delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nisu došli na današnju hitnu sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju je sazvao Bakir Izetbegović,predsjedavajući ovog Doma, radi imenovanja članova bh. tima u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Izetbegović je istakao da je očekivao da će svi raditi prema poslovniku te je upravo zbog toga i zakazao sjednicu.

“Očekivao sam da će gospođa Krišto sazvati Predstavnički dom na jutarnjoj sesiji da potvrdimo eventualne odluke. Zašto to nije uradila meni nije jasno, jer ako ovo nije situacija predviđena članom 58. Poslovnika onda ja ne znam šta je takva situacija, kada treba faktički spasiti dignitet zemlje”, rekao je Izetbegović novinarima.

Naglasio je da jedna strana nije dovoljna da povede stvari u pravom smjeru.

“Kada bi se u ovoj zemlji svi držali bazičnih civilizacijskih vrijednosti i bazičnih dokumenata poput Ustava, zakona, simbola ove države koje treba poštovati, preuzetih obaveza, ništa ne bi bio problem, ovo bi bila sretna zemlja i sretni građani, ali u ovoj zemlji se ne poštuju njeni simboli, teritorijalni integritet, Ustav, vladavina zakona, itd., i to ne radi strana koju ja predstavljam”, kazao je Izetbegović.

Na kraju je istakao da je pogrešno vezivati zakonodavnu vlast sa formiranjem operativne vlasti.

“Imali smo pokušaj zajedničkog kolegija koji nije uspio zato što dva srpska člana nisu htjeli da imaju sjednicu sa tim zahtjevom da se prvo formira novi saziv Vijeća ministara. Mislim da su dvoje kruške i jabuke, ne treba vezati zakonodavnu vlast sa formiranjem operativne vlasti”, rekao je Izetbegović.