Home Vijesti “AJ ZDRAVO, BRAĆO SRBI”: Milošević se ovim riječima oprostio od Srbije na...

“AJ ZDRAVO, BRAĆO SRBI”: Milošević se ovim riječima oprostio od Srbije na Vidovdan…

122
SHARE

Na današnji dan prije tačno 18 godina, nekadašnji predsjednik Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević, iz Centralnog zatvora otišao je u Hag. Iz Haga se nije vratio, budući da je 11. marta 2006. godine tamo preminuo.

Bivši predsjednik SRJ je 27. maja 1999. optužen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocid tokom ratova u Hrvatskoj 1991.-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999, ali nikada nije dočekao presudu.

Ovaj datum je, reklo bi se, za Miloševića bio sudbonosan, osim što je tada posljednji put boravio u Srbiji, on je istog datuma 12 godina ranije održao, sada već legendarni, govor na Gazimestanu.

Milošević, kojeg su brojni svjetski mediji nazvali i “Balkanski kasapin”, bio je i prvi šef jedne države koji je izveden pred međunarodni sud za ratne zločine.

Prije nego što se Milošević ukrcao u helikopter, kojim će odletjeti za Hag, pročitana su mu prava, a i za taj događaj vezuju se mnoge zanimljivosti koje su okarakterisane kao “igra” bivšeg predsjednika. On je, navodno, nekoliko puta prekidao prevodioca, postavljao mu pitanja i tražio cigaretu.

“Znate li da je danas Vidovdan, Srbi?”, prema jednom svedočenju bila je posljednje rečenica Slobodana Miloševića prije nego je zauvijek otišao iz Srbije.

Prema drugom svjedočenju to je bila ona, koja je naslućivala da se više nikad neće vratiti, a glasila je: “Aj zdravo, braćo Srbi