KOŠARAC OPET PIO SVOJU SUMNJIVU RAKIJU: “Nećemo izdati RS, to je u glavama Izetbegovića i Zvizdića uslov”

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas da SNSD nikada i ni po koju cijenu neće izdati interese Republike Srpske, nego će svoj rad bazirati isključivo na Ustavu i zakonima.

Reagujući na posljednje izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mnadatu Denisa Zvizdića, Košarac je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da Zvizdić očigledno želi da provocira svojim apelima na formiranje Savjeta ministara, te da to radi na veoma ciničan način.

– SNSD je sve vrijeme bio spreman da u potpunosti implementira rezultate izbora. Politika ucjenjivanja dolazi iz SDA i toj politici i toj partiji pripada i Zvizdić. Aktivacija MAP-a apsolutno nigdje nije uslov za konstituisanje Savjeta ministara, ali očigledno u glavama /lidera SDA Bakira/ Izetbegovića i Zvizdića to stoji kao uslov – kategoričan je Košarac.

On podsjeća da je Narodna skupština Republike Srpske mnogo ranije donijela odluku o vojnoj neutralnosti kao ključni politički cilj.

– Mi smatramo da je najbolje da BiH bude vojno neutralna od svih vojnih saveza i od tog stava definitivno nećemo odustati – poručuje Košarac.

Prema njegovim riječima, ako iko uslovljava konstituisanje zajedničkih organa BiH, onda su to definitivno SDA i Zvizdić, čija je namjera proizvodnja podobnih Srba u Sarajevu.

On je upozorio da Zvizdić i njegovi saradnici, uz podršku nekih stranih ambasada, pokušavaju da posredstvom nekonstituisanja Savjeta ministara dobiju na vremenu i, možda, naprave neku drugu strukturu koja bi činila vlast na zajedničkom nivou, i da tako nađu one koji će im dati zeleno svjetlo.

– Mi insistiramo na tome da je veoma važno to što kažu Republika Srpska i Banjaluka, i naši građani, a ne nikako građani Sarajeva ili neki drugi dijelovi Federacije BiH – poručuje Košarac.

On napominje da SNSD nikada nije birao izbornog pobjednika izbora kod Bošnjaka, i isto tako ne može da prihvati da mu neko drugi drži lekcije o izbornim pobjednicima ili gubitnicima.

Košarac kaže da SNSD, za razliku od SDA, uvažava hrvatski legitimitet.

On je upozorio da je nedopustivo da pojedini stranački funkcioneri sjede u foteljama i zakonodavne i izvršne vlasti, kao i da se na taj način ignoriše volja birača.

– Institucije BiH, posebno pravosuđe i bezbjednost, danas u potpunosti kontroliše SDA, a u tome su im pomogli SDS i PDP iz Republike Srpske – zaključio je Košarac.

Košarac poručuje da SNSD ostaje istrajan i privržen stavovima Republike Srpske i u potpunosti će u parlamentarnoj praksi slijediti stavove institucija Srpske.

– Od tih pitanja nećemo odustati. SNSD, ako i ne bude dio vlasti u BiH, neće izdati interese Republike Srpske nego će se bazirati isključivo na Ustavu i zakonima – naglašava predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

(Srna/SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *