PACOLLIJEVA ŽESTOKA PLJUSKA DODIKU: „Nažalost, sve je pogrešno shvaćeno od strane sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH…“

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli kaže da prištinska delegacija neće učestvovati na Samitu u Sarajevu zbog načina na koji BiH tretira Kosovo

Pacoli je ocijenio da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio sjenku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanu, u Poljskoj, prenosi “RTK2”.

“Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, također, bacilo sjenku na nedavno završeni samit u Poznanu u okviru Berlinskog procesa, gdje smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama. Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, tvrdi Pacoli.

On je na Facebooku ocijenio da takav stav prema Prištini, kao sljedećem lideru SEECP (Samit za saradnju u jugoistočnoj Evropi), nije dobar za BiH s obzirom na to da je taj samit, kako je naveo, stvoren u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa u regionu i pune integracije Jugoistočne Evrope u evroatlantske strukture.

Prethodno je predsjednik Kosova Hashim Thaci naveo na Facebooku da je odbio da prisustvuje SEECP u BiH, zbog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je bio ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *