DF traži hitnu sjednicu Vlada FBiH i Hrvatske i istragu u Aluminiju

Demokratska fronta (DF) traži hitno održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Hrvatske povodom stanja u Aluminiju.

“Svjedoci smo svojevrsne, prije svega radničke drame koja se ovih dana odvija u Mostaru, a vezano za gašenje i propast još jednog bosanskohercegovačkog privrednog giganta – Aluminijskog Kombinata Mostar. Njegova dalja sudbina može se posmatrati prije svega kroz prizmu njegove važnosti za Hercegovinu i kroz sudbinu radnika i njihovih obitelji”, kažu u DF-u.

Stoga, zahtijevaju hitno održavanje zajedničke sjednice Vlade Federacije i Vlade Hrvatske.

“Dvije vlade (Vlada FBiH i Vlada Republike Hrvatske) imaju 56% vlasništva i 100% odgovornosti za sudbinu „Aluminijuma“ i njegovih radnika. Put je imenovanje nove stručne uprave i podrška uspostavljanju proizvodnje. Na ovaj način prestaje kriminalni uticaj na Kombinat, koji ga je i doveo do gašenja, a što su radnici i sami prepoznali”, saopštili su iz DF-a.

Kako je istaknuto, ovo podrazumjeva i promptni angažman svih tužiteljskih, pravosudnih i policijskih institucija na preispitivanju rada svih dosadašnjih uprava u ovom Kombinatu i podnošenje kaznenih prijava protiv svih koji su, raznim partijsko kadrovskim kombinacijama doveli ovaj kolektiv do propasti.

“U navedenom kontekstu Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH će i formalizirati navedenu inicijativu”, najavljuju iz DF-a.

(Vijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *