MIRKO ŠAROVIĆ PROGOVORIO O “UDRUŽIVANJU” S DODIKOM I IZNENADIO JAVNOST: Ovo se mnogima neće svidjeti!

Trenutak za dolazak na čelo SDS-a možda nije sjajan, ali izvjesno je nije slučajan, kaže za Vijesti.ba novi predsjednik najveće opozicione stranke u RS Mirko Šarović.

– Pažnja javnosti svakako je usmjerena na odnos novog predsjednika SDS-a spram saradnje sa SNSD-om. Proces formiranja koalicija na nivou RS je okončan, ali je otvoreno pitanje formiranja vlasti na nivou BiH. Vaš bivši savjetnik, profesor Drago Vuković kazao je da niste čovjek koji će a priori reći da neće da razgovara o koaliciji sa SNSD-om. Kakva su Vaša promišljanja o toj temi?

ŠAROVIĆ: Nažalost, politička scena u Republici Srpskoj je u potpunosti polarizovana i svedena je na one koji su za i one koji su protiv postojeće vlasti. Prostor za bilo koga ili bilo kakvo djelovanje između ne postoji i to svrstavanje smanjuje objektivno stranački manevarski prostor.

Ipak imajući u vidu širi interes, mi u SDS-u prihvatili smo međustranački dijalog i dogovaranje oko zajedničkih interesa i vrijednosti, a one postoje, uključujući i sa strankom SNSD-e. Tu neće naići na zatvorena vrata i taj nivo odnosa u ovom trenutku je realan.

U širem političkom smislu je za očekivati proaktivnu ulogu SDS-a posebno na jesen kada se očekuje rasplet križaljke koja se zove formiranje izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

– Otkako ste izabrani za predsjednika SDS-a, da li ste imali kontakt i eventualno razgovarali sa predsjednikom SNSD-a i aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom?

ŠAROVIĆ: Nismo imali komunikaciju ovih nekoliko zadnjih dana. Inače naša povremena komunikacija je korektna i tiče se prije svega naših uloga i dužnosti koje trenutno obavljamo.

– Kako vidite rješenje za krizu vlasti na nivou BiH? Svjedoci smo blokada rada novog saziva Parlamenta BiH, ali i otežanog rada starog saziva Savjeta ministara BiH, zbog nedolaska HDZ-ovih ministara na sjednice. Odluka o privremenom finansiranju je na čekanju.

ŠAROVIĆ: Realno je da novog saziva Savjeta ministara neće biti najmanje do jeseni. Odgovornost i obaveza ključnih političkih aktera u zemlji je da sve dok se ne uspostavi nova vlast omoguće najnužnije funkcionisanje složenog državnog aparata, vojske, policijskih struktura, otplate kredita međunarodnim kreditorima.. U takve obaveze spada i privremeno budžetsko finansiranje institucija.

Iz mog ugla gledanja pregovori oko formiranja novog Savjeta ministara doživjeli su bar za sada neuspjeh, ali odgovor ili odgovori nekih od učesnika na ovaj neuspjeh je pogrešan. Ne vjerujem da bilo ko i pomišlja da dovede u pitanje privremeno budžetsko finansiranje institucija. Ako se možda želi ovo pitanje promovisati kao legitimno, onda treba znati i da legitimnost postupanja hiljada onih čija egzistencija zavisi od ove odluke neće imati bilo kakvih granica.

Ipak moram istaći da u Savjetu ministara kod svih kolega do sada nije bilo disonantnih tonova kada je u pitanju produženje odluke o privremenom finansiranju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *