Home Vijesti Opet Dodik: Ako Inzko donese zakon o negiranju genocida, neka računa na...

Opet Dodik: Ako Inzko donese zakon o negiranju genocida, neka računa na referendum

345
SHARE

Nakon održane sjednice Predsjedništva BiH medijima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekavši da ako visoki predstavnik BiH Valentin Inzko donese zakon o zabrani negiranja genocida, neka računa na referendum o statusu RS.

Dodik: Komšić i Džaferović glasali za pokretanje spora s Hrvatskom, ja sam protiv

Na ekspresnoj sjednici Predsjedništva BiH govorilo se i o migrantskoj krizi, a Dodik je rekao kako BiH neće biti baza za smještaj migranata.

Također, na sjednici je konstantovano da Vijeće ministara nije dostavilo plan budućih mjera i aktivnosti radi problema migrantske krize.

Bilo je riječi i o Peljeskom mostu gdje su dvojica članova Predjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović pokrenuli proces pritiv Hrvatske a Dodik je potegao pitanje nacionalnog interesa koji ce se razmatrati pred NSRS.

“U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče”, dodao je Dodik.

Dodik je bio protiv pokretanja postupka protiv Hrvatske u vezi Pelješkog mosta, a odluka o pokretanju spora u ovom trenutku je nevažeća te će se čekati odluka Narodne Skupštine RS.

Ukoliko dvije trećine NSRS-a izglasaju da je Dodikov potez vitalni nacionalni interes, Komšićev i Džaferovićev zahtjev pada.

Inače, BiH već godinama pokušava riješiti pitanje granice s Hrvatskom, ali bezuspješno.

Uprkos protivljenju, Hrvatska je nastavila graditi Pelješki most, koji BiH može značiti smetnju prilikom izlaska na otvoreno more.