Home Vijesti Mektić: Neće BiH BITI HOT SPOT

Mektić: Neće BiH BITI HOT SPOT

218
SHARE

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je u Sarajevu održao konferenciju za medije na kojoj je iznio stav o nekoliko aktuelnih tema, a prvenstveno o jučerašnjem sastanku u Briselu na kojem je bilo riječi o migrantskoj krizi u BiH.

Mektić je rezimirao jučerašnji sastanak s predstavnicima Evropske unije istaknuvši pojedine zaključke.

“Upoznao sam delegaciju EU o stanju u vezi s migracijama u EU i rekao sam, nekoliko puta, da mi ni po koju cijenu ne želimo biti ‘hot-spot’ država gdje će migranti dolaziti, a da se drugdje postavljaju jaki bedemi. To ne želimo ni po koju cijenu. Ali vidjevši da EU zaista nema neko rješenje, barem da ga vidimo, ti problemi će potrajati. Potom sam rekao da smo mi u BiH spremni da se na ozbiljan način bavimo migracijama kao humanitarnim problemom”, rekao je Mektić.

U Briselu je, kaže ministar sigurnosti, zamoljen da ne govori o ruti, nego da govori o problemu u BiH, bez obzira na to odakle dolaze migranti.

“Oni žele operativno koordinacijsko tijelo koje može donositi odluke i provoditi proces praćenja migracija. To znači da ću ja pokrenuti reformu operativnog štaba da bismo ga učinili efikasnijim. Mi sada dođemo kao neko savjetodavno tijelo u kojem se nešto analizira i konstatuje, ali se ne donose odluke”, rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti se osvrnuo i na pisanje pojedinih medija, prvenstveno Radio-televizije Republike Srpske.

“Kome je u interesu da se odmah iskrivi potpuna slika o jučerašnjem sastanku. Odmah je na RTRS-u rečeno kako je razgovarano o prihvatnim centrima, a da sam ja ponudio centre u RS iako to od mene niko nije tražio. Nije bilo riječi ni o kakvim prihvatnim centrima. Kao da oni u Briselu znaju gdje je Maglaj, gdje je Doboj. Njih ne zanima gdje će ti centri biti. Zbog čega to rade? Ako je razlog što mrze Dragana Mektića, onda udri do mile volje. Uživam u tome”, rekao je Mektić.