Home Vijesti Dodik: SLUŠAJ TI, ja sam Srpsku odbranio, a ti si…

Dodik: SLUŠAJ TI, ja sam Srpsku odbranio, a ti si…

436
SHARE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas tokom rasprave u NSRS da će aktuelni gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičićbiti ponovo kandidat za tu poziciju. Odgovarajući poslaniku PDP-a Drašku Stanivukoviću, koji je ranije najavio kandidaturu za gradonačelnika, Dodik je istakao da Stanivuković nije dorastao toj poziciji.

– Radojičić je odličan gradonačelnik u čijem mandatu je realizovan niz kapitalnih projekata od važnosti za grad i građane – rekao je Dodik.

Dodik je danas tokom sjednice rekao je da bi u dogovoru sa predsjednikom Republike i Vladom Srpske u septembru trebalo da bude ponuđen cjelovit plan za stimulisanje mladih da ostanu i rade u RS.

– Jedna od mjera bit će da se svakom novom bračnom paru dodijeli kredit od 30.000 KM i da im se otpiše trećina kada se im rodi prvo zajedničko dijete, ako dobiju dvoje djece otpisaće im se dvije trećine, a ako se u toj porodici rodi troje djece da se kredit u cjelosti otpiše – rekao je Dodik.

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se poslanici izjasniti o potvrđivanju izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese RS veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, naveo da će se stimulisati i izgradnja vrtića.

Dodik je, replicirajući tokom rasprave, rekao da je zvaničan stav PDP-a da će podržati njegovu izjavu, te da mu poslanik PDP-a Jelena Trivić ne može govoriti o principijelnosti, jer je i sama ranije tvrdila da neće prihvatiti madat, a sada sjedi u Narodnoj skupštini.

– Iza onoga što ja radim je značajan broj kapitalnih objekata. Odbranio sam suverenitet Republike Srpske na mnogim političkim i ekonomskim pitanjima – naglasio je Dodik.

On je naveo da najvećim uspjehom smatra to što je zaustavio da Republika Srpska bude degradirana sa stanovišta ovlaštenja.

– Opozicija u RS na nivou BiH od 2014. godine formirala je vlast sa političkim Sarajevom i naštetila subjektivitetu RS. Ta struktura je u Vijeću ministara i na drugim mjestima u zajedničkim institucijama izvršila historijsku i nacionalnu i republičku izdaju. Ali ovaj narod se ne može prevariti, što govori i broj glasova na izborima datih tim strukturama – rekao je Dodik.

On je naveo da je ključno uraditi reformu obrazovanja, koje je sada nepriduktivno, sterilno i ne daje kvalitet. “Bez te reforme, ovo društvo se neće kretati naprijed”, dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je za vrijeme svog mandata i saradnje sa koalicionim partnerima vraćen dignitet Srpskoj i spriječena njena degradacija.

– RS smo uozbiljili, sačuvali njen institucionalni kapacitet i sada je nezaobilazan faktor. Nije više upitna, već je ujedinjena – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Budžet Republike Srpske danas je stabilan, a urađeno je mnogo na povećanju plata i penzija.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić rekla je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik preglasan “po pitanju vitalnog interesa Hrvata” i ponaša se kao “hrvatski, a ne srpski član”.

Iznoseći niz kritika na račun aktuelne vlasti u RS, kao i samog Dodika, Trivić mu je, između ostalog, poručila: “Malo ste se obećali Rusima, malo Amerikancima, pa ni sami ne znate gdje ste. Najgore je što ste uvukli narod u sve to”.

Odgovarajući na tvrdnje Trivić, Dodik joj je poručio kako ne zna i ne želi da joj bilo šta kaže.

– U zanostu ste na Trgu Krajine ranije rekli da nećete prihvatiti mandat. Danas Vas vidim ovdje. Toliko o principijelnosti – istakao je on.