Home Svaštara Akcija “Sprzena zemlja” sprijecila da Bihac postane Srebrenica

Akcija “Sprzena zemlja” sprijecila da Bihac postane Srebrenica

264
SHARE

Akcija “Spržena zemlja” spriječila da Bihać postane Srebrenica
Na današnji dan, na širem području Cazinske krajine, 23. jula 1995. godine slomljena je jedna od najtežih srpskih i Abdićevih vojnih ofanziva, kojom je 5. Korpus ARBiH trebao biti u potpunosti poražen, a Bihaćkom okrugu bila namijenjena, kao što mnogi vojni analitičari navode, sudbina Srebrenice.

Gotovo cijeli juli 1995. godine obilježen je operacijama srpske vojske tzv. SAO Krajine, Vojske Republike Srpske i tzv. Autonomne pokrajine “Zapadna Bosna” na Bihaćki okrug.

Nakon što je SVK u zapadnoj Slavoniji u operaciji „Bljesak“ pretrpjela težak poraz, dotadašnji zapovjednik SVK-a, general potpukovnik Milan Čeleketić, polovicom je maja 1995. podnio ostavku. Na to je mjesto imenovan general Mile Mrkšić. U skladu sa ranijim planovima za okupaciju Cazinske krajine, odlučeno je da oružane snage Republike Srpske i Republike Srpske Krajine (RSK), u suradnji s Narodnom odbranom Autonomne pokrajine Zapadna Bosna Fikreta Abdića, provedu zajedničko osvajanje Cazinske krajine i potpuno razbijanje 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

U akcijama “Mač” i “Štit”, pod komandom “Pauka”, preko 15.000 srpskih i Abdićevih snaga teškom artiljerijom, tenkovima i helikopterima napadalo je sve pred sobom na pravcu Izačić-Šturlić, Tržačka Raštela-Johovica, Skokovi-Pećka brda i Vrnograč-Bužim.

Zadatak nije bio samo eliminacija 5. korpusa ARBiH, koji je branio taj teritorij, nego i nanošenje civilnih gubitaka Cazinskog kraja, kako je u izvještaju operacije naveo “upotrebom bioloških sredstava, metodom trovanja artikala široke potrošnje (brašna, šećera, ulja, detrdženata za pranje suđa) i ilegalnom trgovinom sa 5. korpusom čime bi bilo izazvano masovno trovanje i oboljenje boraca i njihovo izbacivanje iz stroja”. Cilj je dakle bio da se izazove epidemija stomačnog oboljenja među vojnicima i stanovništvom, kao i prepoloviti teritorij Bihaćkog okruga, zauzeti Cazin i izaći na Unu, što bi dovelo do konačnog sloma 5. Korpusa.