Cvijanović: Jao Bošnjaci, vi biste uvijek da budete posebni. E, svaki puta kada ovo uradite, mi ćemo…

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se u ovom mandatu Predsjedništva BiH prvi put dogodilo preglasavanje srpskog člana Milorada Dodika i da je principijelni stav institucija Srpske da svaki put kada dođe do toga treba tražiti zaštitu vitalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Cvijanovićeva je ocijenila da je posebna sjednica Narodne skupštine Srpske na kojoj je razmatrana Dodikova izjava da su zaključci Predsjedništva BiH u vezi sa izgradnjom pelješkog mosta štetni po vitalni interes Republike Srpske protekla u redu.

– I na toj sjednici sam objašnjavala da stvari koje su razmatrane ne treba posmatrati na uskopolitički način, kao što su to neki nastojali plasirati – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da BiH o svim važnim stvarima koje se tiču susjednih zemalja mora zauzimati drugačiji odnos i ne treba nikome ništa blokirati.
– Ako imamo problem sa nekim projektom treba da razgovaramo kako bismo došli do rješenja, a ne da to prebacujemo na politički teren. Koliko god nisam zadovoljna onim što pokazuje BiH, jednako nisam zadovoljna ni onim što pokazuje Hrvatska. I oni su trebali da pokažu više osjećaja i pažnje ili civilizovaniji pristup stvarima koje se tiču komšija – rekla je Cvijanovićeva za Avaz.

Ona je ocijenila da izgradnja pelješkog mosta ne ugrožava BiH i da su to pokazale i analize institucija i nadzornih organa, kao i činjenica da je Evropska unija podržala taj projekat.

– Trebali smo da razgovaramo da bi nedoumice bile riješene, ali to se nije dogodilo. Sa Hrvatskom postoji mnogo neriješenih pitanja i neprincipijelnog odnosa međunarodne zajednice zbog čega su štetu imali građani BiH, kao što je proces povratka u kojem prava građana prilikom vraćanja imovine u BiH i Hrvatskoj nisu zaštićena na isti način. Imamo otvoreno pitanje granice i mnoga druga neriješena pitanja, ali neće nam biti bolje ako tome dodamo još jednu neriješenu stvar. Gubim nadu zbog toga što nema dovoljno komunikacije jer bez nje nema ni rješenja. BiH obožava da preuveličava svoj značaj i očekuje da svi treba da imaju poseban odnos prema njoj jer smatra da je jedina prošla patnje – kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se saradnja i razgovor podrazumijevaju i kada je riječ o inicijativi Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na području Trgovske gore, te podsjetila da je sjednica Predsjedništva BiH u vezi sa tim problemom već održana jer je postojala velika zabrinutost građana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *