ČOVIĆ I DODIK S NESTRPLJENJEM ČEKAJU ŠTA ĆE SE DOGODITI: Velike promjene u SDA, više ništa neće biti isto…

Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) zakazana je za danas u Sarajevu

Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bit će aktuelna politička situacija u BiH, informacija o implementaciji izbornih rezultata te utvrđivanje Prijedloga Statuta SDA – najavljeno je iz te stranke.

Promjene Statuta SDA prije svega se odnose na ograničavanje broja mandata čelnika lokalnih organizacija. Naime, jedna osoba neće moći biti na poziciji predsjednika nekog nivoa organiziranja stranke u više od tri uzastopna mandata i ta izmjena ima retroaktivni karakter. Oni predsjednici lokalnih organizacija koji već obnašaju treći mandat na toj poziciji neće imati pravo izbora za novi mandat već nakon usvajanja predloženih izmjena.

Također, predloženo je da predsjednik nekog nivoa organiziranja može biti predsjednik samo na jednom nivou. To znači da ista osoba ne može biti istovremeno predsjednik općinske i kantonalne organizacije SDA, te da predsjednik neke lokalne organizacije ne može biti istovremeno i potpredsjednik SDA.

Jedna od bitnijih izmjena je i da se ukida pozicija zamjenika predsjednika stranke, a broj potpredsjednika biti će uvećan sa osam na devet.

Očekuje se da će nakon sjednice Glavnog odbora SDA biti poznato više detalja oko formiranju vlasti na državnom nivou, što s nestrpljenjem očekuju i u HDZ-u BiH, ali i u SDSD-u Milorada Dodika.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *