Home Vijesti BEOGRADSKE “NOVOSTI” PROZIVAJU IZETBEGOVIĆA: “Njegova pozicija u SDA je uzdrmana, zbog toga...

BEOGRADSKE “NOVOSTI” PROZIVAJU IZETBEGOVIĆA: “Njegova pozicija u SDA je uzdrmana, zbog toga ne žuri s formiranjem Vijeća ministara”!

249
SHARE

Vijeće ministara BiH neće biti formiran sve dok ne bude održan kongres SDA polovinom septembra i ovo je jasan cilj lidera stranke Bakira Izetbegovića, pišu beogradske prorežimske “Večernje novosti”, pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Izvori ovog lista rekli su da Izetbegović, kako bi dobio podršku članstva SDA, ne želi da se formira Vijeće ministara, jer mu je potrebna politička tenzija sa Srbima i Hrvatima da bi sebi podigao rejting u tvrdoj struji u stranci.

“Sve izjave koje Izetbegović plasira u posljednje vrijeme idu u pravcu jačanja njegovog položaja u SDA, a koji je veoma uzdrman zbog mnogih afera koje se pripisuju članovima SDA u Federaciji BiH (FBiH)”, naveli su ovi izvori.

I posljednji napadi koje je Izetbegović uputio prema predsjednicima SNSD-a Miloradu Dodiku i HDZ-a BiH Draganu Čoviću nakon sjednice Glavnog odbora SDA proteklog vikenda, kada ih je optužio za blokadu formiranja i Vijeća ministara i vlasti u FBiH, samo su još jedna potvrda plana Izetbegovića u vezi sa borbom za fotelju predsjednika SDA, kao i planom da pridobije što više ruku na kongresu, pišu “Novosti”.

List podsjeća da je Izetbegović potvrdio medijima u FBiH da će biti kandidat za lidera SDA.

“Imam namjeru da ostanem na čelu SDA još jedan mandat, i vjerujem da ću biti podržan od članstva”, poručio je on.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za “Novosti” da je sada već definitivno poznato da su Bakiru Izetbegoviću ove godine najbitniji unutarstranački izbori u SDA, a ne formiranje Vijeća ministara.

“Očigledno je Izetbegović stavio uskostranačke interese SDA ispred Savjeta ministara. Jedini njegov cilj jeste da ostane na čelu SDA. Pogotovo mu je to bitno sada jer je SDA prošle godine napustio značajan broj visokih funkcionera koji se nisu slagali sa politikom Izetbegovića. On spasava svoju političku karijeru pobjedom na unutarstranačkim izborima”, naveo je Kovačević.

On je dodao da je zbog ovakve samovolje čitava BiH talac politike Izetbegovića i SDA.

“Zbog blokade formiranja Savjeta ministara ne mogu biti realizovani ni mnogi projekti koji su značajni za Republiku Srpsku”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je stav SNSD-a da je krajnje vrijeme da se izborni pobjednici i oni koji nose izborni legitimitet iz Republike Srpske i FBiH i iz konstitutivnih naroda u BiH okupe za istim stolom i dođu do konsenzusa.