Stavovi / Dodik: Za sve je kriv Bakir Izetbegović, a njegov otac je žrtvovao mir za BiH

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik istakao je da je krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta partija najupornije radi protiv BiH, prenosi Srna.

„Često ističu da su baš oni državotvrona partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac (Alija Izetbegović) je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin (Bakir Izetbegović) žrtvovati BiH“, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mjesec od kako su završeni opšti izbori u BiH, a da vlast nije formirana u kantonima, Federaciji BiH i zajedničkim isntitucijama, Dodik je naglasio da je za razliku od tih nivoa u RS stanje redovno i već je i zaboravljeno da su prije 11 mjeseci bili izbori.

„Nakon izbora u oktobru 2018. godine vlast je konstituisana samo u RS, i to u rekordnom vremenu. Naša Narodna skupština, Vlada, predsjednik RS i sve institucije RS funkcionišu. Donosimo odluke koje su važne za naše građane i moram da kažem da zbog primjene izbornih rezultata u RS život nije stao. Naprotiv. Pokrenuli smo brojne projekte od interesa za našu RS i njene građane. Mi u RS razmišljamo kako će izgledati budžet za 2020. godinu, iako u drugom dijelu BiH još nisu ‘apsolvirali’ ni budžet za tekuću godinu“, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH u kojoj ni na jednom nivou nije formirana vlast u skladu sa rezultatima izbora.

„Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smještaju samo na nivo BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u kantonima i da nije konstituisana Vlada FBiH? Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgvorni za neuspostavljanje vlasti na tim nivoima, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očito neće biti formirana ni nova vlast na nivou zajedničkih institucija“, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već da taj proces uslovljava SDA.

„SDA je isturila NATO kao uslov, koji se ne pojavljuje kao uslov ni u strukturama EU sa kojima sam lično imao priliku da razgovaram. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uslovljeno formiranjem vlasti“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkom nivou upravo onaj koji danima samoinicijativno ganja vještice po BiH.

„Naravno govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem da objasni svojim biračima i inače bošnjačkom političkom tijelu da se ni SNSD kao pobjednik u RS, ni HDZ kao pobjednik u hrvatskom nacionalnom korupsu nisu dužni savijati pred ucjenama SDA. A to o čemu 11 mjeseci govori Izetbegović nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava sjeti kada mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u RS i oduzima joj Ustavom zagarntovano pravo na predstavljanje“, kaže Dodik.

On je podsjetio da je SNSD još u izbornoj noći znao da ima legitimitet i podršku naroda da obavlja važne poslove u Sarajevu.

„Mi smo vrlo brzo imali tim za Sarajevo, ali očito Izetbegović misli da je on selektor i da ovaj tim, koji je izabrala RS, neće igrati kako je on zamislio. Čini se da isti problem ima i sa ekipom iz HDZ. Onda tu dođemo do jednostavnog zaključka da Izetbegović u stvari ima problem prvo sa iskrivljenim doživljajem svoje uloge, a onda sa Srbima i Hrvatima. I onda dođemo do novog zaključka da Izetbegović ima problem sa dejtonskom strukturom BiH, i konačno, Izetbegović ima problem sa realnošću“, rekao je Dodik.

On je naglasio da se kriza koju su kreirali Izetbegović i SDA zbog potrebe dijela javnosti preselila na cijelu FBiH, a onda i na RS u dijelu koji podrazumijeva da su zajedničke institucije servis u službi entiteta.

Na pitanje da li SNSD ostaje pri stavovima da ne može prihvatiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP) i da će se zalagati za vojnu neutralnost, Dodik je odgovorio – upravo tako.

„SNSD nije partija koja će poništiti volju Narodne skupštine, koja je jedna od najvažnijih institucija u BiH. Mogu i da razmijem stav SDA da ta odluka ne može da obavezuje cijelu BiH, ali bi oni, ako im je stalo do moguće BiH, trebalo da shvate da Narodna skupština RS i nema namjeru da svojim odlukama obavezuje cijelu BiH, ali ono što je sigurno, ona obavezuje sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama“, naglasio je Dodik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *