Plenković: Šta je bilo Bošnjaci, šta pretjerujete? Da vam kažem…

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog, kako je rekao, pretjerane reakcije iz BiH na krivo prenesene izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u izraelskoj štampi.

– Naša politika, općenito, prema Bosni i Hercegovini je da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku saradnju – rekao je Plenković na sjednici Vlade i dodao kako mu je žao što su tako prenesene vijesti tokom posjete predsjednice Izraelu te da je došlo do pretjeranih reakcija iz BiH.

Svim dužnosnicima u Bosni i Hercegovini uputio je poruku da su Hrvatska i BiH vezane jedna uz drugu, da su prijateljske zemlje koje se međusobno poštuju te da BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, a posebno u evropskim institucijama.

– Važno je da budemo pažljivi u komunikaciji, međusobno se uvažavamo i rješavamo otvorena pitanja – dodao je Plenković i ustvrdio da Pelješki most nije otvoreno pitanje s BiH, već strateški projekt za povezivanje Hrvatske koji će pomoći i ljudima u BiH koji žive na području Neuma.

Naglasio je kako Vlada Hrvatske želi da Hrvati budu ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, da budu adekvatno zastupljeni u institucijama i tijelima vlasti na legitiman način.

– Bosna i hercegovina je naša susjedna i bliska zemlja i zato mi je žao da su ovakve žestoke reakcije krenule bez provjere – zaključio je premijer i pružio podršku hrvatskoj predsjednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *