Home Vijesti POLITIČKO LUDILO: HNS optužuje SDA za uzupaciju vlasti, dok SDP tvrdi suprotno...

POLITIČKO LUDILO: HNS optužuje SDA za uzupaciju vlasti, dok SDP tvrdi suprotno – da je SDA svu vlast prepustila HDZ-u i SNSD-u!

121
SHARE

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH upozorili su u četvrtak da bi Bosna i Hercegovina mogla ući u novu krizu zbog mogućnosti da će se na svim čelnim državnim pozicijama nalaziti bošnjački politički predstavnici, što po njihovom mišljenju, izaziva novi val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost zemlje.

“Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine, početkom sljedećeg tjedna preuzet će predsjedanje Zastupničkim domom Parlamenta BiH te istodobno obnašati izvršnu i zakonodavnu vlast. U slučaju uspostavljanja rada parlamenta Bosne i Hercegovine, i prijedlozi i odluke o zakonima stižu na adresu istog pojedinca”, navode iz HNS-a.

Dodaju kako je kontroverzna najava izazvala je val zabrinutosti o nepoštivanju temeljnih principa podjele vlasti i očekivanog kolapsa ravnoteže u ionako delikatnom i presudnom razdoblju za budućnost Bosne i Hercegovine.

Po njihovom mišljenju, tako su još jednom čelne državne pozicije u rukama bošnjačkih političkih predstavnika, kojima, kako kažu, prospekt jednakopravnosti i jednakog zastupanja nisu prioritet, iako bez tih ključnih elemenata ne postoji stabilna europska Bosna i Hercegovina koja može napredovati ka članstvu u Europskoj uniji, naveli su saioćenju iz HNS-a.

Istog dana, nekoliko sati kansije, čelništvo SDP-a izašlo je sa saopenjem u kojem se tvrdi suprotno – da je SDA “obezbijedila HDZ-u i SNSD-u ključ zakonadavne vlasti”.

“SDA je obezbijedila HDZ-u i SNSD-u ključ zakonadavne vlasti, pa danas javno plače nad stanjem katastrofalne predaje države kojoj je sama kumovala vlastitim pogrešnim odlukama”- poručuju u saopštenju iz Socijaldemokratske partije BiH.

“Ne znamo šta se moglo istrgovati za jednu tako pogubnu uslugu, ali danas vidimo da licemjerna saopštenja SDA koja licitira sa policajcima i boljim standardom nemaju baš puno efekta naspram surove matematike u kojoj Dodik zahvaljujući njima sam odlučuje o svim procesima u državi. Naknadno pranje savjesti saopštenjima neće nikome pomoći, te želimo vjerovati da nas greške SDA neće odvesti u poziciju da Izetbegović najavljenim odustajanjem od NATO puta kupuje Dodikovu podršku usvajanju budžeta”, navodi se u saopštenju.