Srdjan iz vlade KS obnavlja kip Branka Copica koljaca muslimana

SRĐAN iz vlade KS obnavlja kip Branka Ćopića, koljača muslimana.

U augustu 1941. godine ustanici su u selu Veliki Dubovik, dvadesetak kilometara daleko od Bosanske Krupe, masakrirali njegovih dvadesetak stanovnika Bošnjaka; o ovom se zločinu šutjelo skoro pola stoljeća jer su neki od izvršilaca zločina kasnije postali visoki državni funkcioneri, a prema svjedočenjima preživjelih seljana, među onima koji su napali njihovo selo bio je i čuveni pisac Branko Ćopić.

Alija Grošić, jedini živi svjedok masakra u Velikom Duboviku, i danas zna imena onih koji su ubijali. “Sva se imena znaju, sve moje prve komšije. Đuro je bio haman u našem selu, blizu živio. Taj je bio glavni. Hasana, mog komšiju, ubio je taj Đuro Šašić. Natjerao ga je da po selu pokupi sve vrijedno što je ostalo, bakarno posuđe, nakit, šta god ima. Kad su Hasana ustanici htjeli ubiti, Đuro nije dao. Hasan je sve što je skupio odnio u Đurinu kuću. I onda ga je Đuro poveo u šumu. Hasan je sam morao iskopati mezar i Đuro ga je tu smaknuo.”

O Ćopiću je čuo, na stotine puta. On ga nije poznavao i ne sjeća se. Ali ga je u selu, među ustanicima, vidjela i prepoznala Alijina rahmetli supruga Hasija. I o tome je često pričala. Njezino je svjedočenje zabilježeno, priča o Branku Ćopiću nalazi se u Muzeju holokausta u Sjedinjenim Državama.

Branka Ćopića je 1951. godine čovjek iz Kamengrada prijavio za učestvo u napadu na njegovo selo, gdje je “čika Branko” kao ustanik na njegove oči pištoljem ubio njegovu majku i nenu u njihovoj kući. Branko je onda napustio “pionir” i vratio se pisanju. OZNA je u tom periodu bila puna kadra koji je znao kako je ustanak krenuo, pa je to odgodjeno za druga vremena. 80ih se počelo otvoreno pričati a svi OZNAši su bili u penziji, tako da je SDB posjetio čika Branka i rekli mu šta se dešava.

Tip koji ga je prijavio dao je intervju “Ilustrovanoj Politici” koja je kontaktirala Branka. Probao se opravdati sa situacijom i istorijskim trenutkom, ali njih je interesovao odgovor na pitanje: “Da li ste ubili te dvije nenaoružane žene u njiihovoj kući?”

Branko je izišao sa intervjua, otišao do Savskog Mosta (danas se zove Brankov) i bacio se. Intervjui nisu objavljeni ali su poslije procurili, i tako se saznalo da prve godine ustanka nije bilo razlike izmedju šajkače sa kokardom i kačketa sa petokrakom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *