OTKRIVEN DODIKOV NAJVEĆI PROBLEM U RS-u: Bukti rat između čelnih ljudi MUP RS-a i Tužilaštva, ne može im ništa, a posljedice su katastrofalne

Zaoštreni odnosi između Okružnog tužilaštva i Policije i dalje traju. Stihijski rat ne prestaje, žalbe jednih na druge su konstantne, tvrde izvori BN TV koji su dobro upućeni u sva dešavanja na relaciji Tužilaštvo – MUP. Navode da MUP odbija da izvršava naredbe Tužilaštva i da je odnos pojedinih policijskih službenika krajnje neprofesionalan.

Direktor Policije RS Darko Ćulum, pred kamerama, tvrdi da je saradnja dobra. Međutim, razgovori zbog problema koji su isplivali na površinu – tek slijede.

“To što se desilo na području Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, to ćemo rješavati. Razgovaraću sa glavnim okružnim i republičkim tužiocem, i to su određene nesuglasice, ali to ne smije da utiče na rasvjetljavanje krivičnog djela koje nije riješeno”, kaže Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

Sukob je počeo kada je Okružno tužilaštvo, odnosno tužilac Tatjana Ninković, donijela naredbu o obustavi istrage protiv dvojice osumnjičenih za ubistvo Bojana Koprene iz Banjaluke.

MUP je tvrdio da je pronašao dokaze o ubicama, a Tužilaštvo je izdalo naredbu da se inspektori, za koje se sumnja da su iznudili dokaze, dovedu na prepoznavanje. Iz MUP-a su to odbili.

Darko Ćulum je protiv Tatjane Ninković podnio prijavu disciplinskom tužiocu VSTS-a BIH. I Slučaj “Dragičević” je pokazao da je po pitanju ‘zadesa’ bilo različitih tumačenja Tužilaštva i MUP-a. Opozicija tvrdi da su mnoge optužnice pale upravo zbog međusobnih sukoba jednih i drugih.

“Tu postoje apsolutne nesuglasice, ono što ja znam. Pogledajte samo koliko je optužnica odbačeno, gdje i slijepac zna da je počinjen kriminal”, kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Da saradnja između tužilaštva i policije nije na najboljem nivou, potvrđuje i nedavna izjava ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da se javno zalaže za donošenje zakonskog akta koji će policiji omogućiti prigovor na obustavljanje istrage, ako su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje. Lukač je na taj način, prema mišljenju mnogih, potvrdio da MUP ni dalje neće da postupa po naredbama Tužilaštva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *