Home Vijesti PANDUREVIĆ OPASNO SPUSTILA DODIKOVOM SPIN-DOKTORU: “Špririću, pusti popis krava, idemo li u...

PANDUREVIĆ OPASNO SPUSTILA DODIKOVOM SPIN-DOKTORU: “Špririću, pusti popis krava, idemo li u NATO”!?

236
SHARE

– Špirić koristi onu matricu – drž’te lopova, dok proguramo ANP i nastavimo putem NATO integracija. Čisto da narod ne vidi da su jedno obećavali radi glasova, pričali o rusofiliji i ljubavi prema ‘matici Srbiji’, a da sada sasvim suprotno rade, kazala je Aleksandra Pandurović, reagirajući na jučerašnju izjavu Nikole Špirića..

– Očekivala sam od gospodina Nikole Špirića malo više kreativnosti. Umjesto što izmišlja tobožnje prenose nadležnosti od strane naših ministara u Savjetu ministara, te mu se priviđa ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH, trebalo bi da nam kaže da li se po pitanju NATO integracija i on vratio na poziciju iz 2009. godine kada je pisao pisma NATO-u i molio za ‘ubrzan prijem’. Popis krava sigurno nije važnije pitanje od ovog, kazala je Aleksandra Pandurević, komentirajući za Oslobođenje jučerašnju Špirićevu izjavu u kojoj je ministre iz RS optužio da prenose nadležnosti i prave Ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH.

Špirić bi, kaže Aleksandra Pandurević, trebalo da zna da se ministarstva prave zakonom koji se usvaja u parlamentu.

– On koristi onu matricu – drž’te lopova, dok proguramo ANP i nastavimo putem NATO integracija. Čisto da narod ne vidi da su jedno obećavali radi glasova, pričali o rusofiliji i ljubavi prema ‘matici Srbiji’, a da sada sasvim suprotno rade, dodaje ona.

BiH, odnosno njeni poljoprivrednici u oba entiteta su, zahvaljujući zatezanju SNSD-a, u poslednjih 10 godina izgubili 300 miliona evra bespovratnih sredstava iz IPS fondova namijenjenih poljoprivredi, objašnjava Pandurević.

– I to samo zbog jednog akta koji je SNSD bespotrebno kočio, a to je Strategija ruralnog razvoja. Kada je usvojena, ove godine su naši poljopšrivrednici prvi put dobili 30 miliona evra. Očito Špirić misli da su naši poljoprivrednici bogati kao i on, pa im nisu potrebna ta sredstva da prežive i održe proizvodnju. Treba pitati njih, šta misle o tome, primjećuje Aleksandra Pandurević.

U popisu poljoprivrednih gazdinstava, živine, nema nikakvog prenosa nadležnosti, a najmanje novog ministarstva, ističe.

– RS i Federacija će popisati svoja gazdinstva, Brčko distrikt svoja, i konačan rezultat je zbir. Da bi dobili bespovratna sredstva EU iz IPA fondova, to je neophodno da se uradi jer je bilo mnogo muljaža sa prijavama gazdinstava. Jednostavno, ako hoćemo pare, oni traže nulti popis. Pa upravo su ljudi bliski SNSD-u akteri međunarodnih afera u izvozu stoke koju nisu uzgajali nego preprodavali. To su SNSD poljoprivrednici, i njih štiti Špirić, a ne one čestite poljoprivrednike. Takav popis nam treba i radi nas samih da razni lažni poljoprivredni proizvođači ne bi dobijali budžetska sredstva, zaključuje Pandurević.

Na kraju, dodaje:”Nema popisa, nema para. Neka onda poljoprivrednici zatraže od Špirića da im izvadi novac iz svog džepa”.