Home Vijesti RATNI ZLOČINAC MOMČILO PERIŠIĆ O GUBITKU KOSOVA: “Milošević je poslušao političare-nacionaliste, generale...

RATNI ZLOČINAC MOMČILO PERIŠIĆ O GUBITKU KOSOVA: “Milošević je poslušao političare-nacionaliste, generale karijeriste avanturiste i lažne heroje”

320
SHARE

Evo zašto je “balkanski kasapin” Goricu Gajević gađao pepeljarom

“Smatram da je Slobodan Milošević jedan od najzaslužnijih za gubitak Kosova I Metohije jer nije prihvatio stručno mišljenje kompetentnog saradnika koji je ratovao na prostoru Hrvatske, BiH i bio čelni vojnik VJ, koji mu je nedvosmisleno dokazivao da u kontekstu odnosa međunaronih snaga ratom ne može riješiti problem KiM”, ističe general-pukovnik Momčilo Perišić.

“Milošević je poslušao političare-nacionaliste, generale karijeriste i avanturiste koji su mu govorili ‘samo da mi počnemo rat, a uz pomoć Rusa ko zna ko će ga završiti’. Kad je osjetio bombe u svom dvorištu, opet uz navedene ‘lažne heroje’ prihvatio je kapitulaciju kroz Kumanovski sporazum, tačnije, njegov dio pod nazivom ‘vojno-tehnički’ koji javnosti nije predočen, a dugo ga je krio. Mnogi i sada ne znaju njegov sadržaj, a on je bezuslovna kapitulacija KiM.

Perišić navodi da je ključni razlog za njegovu smjenu, kako je napisano na sedmoj sjednici VSO, što je dugo bio načelnik Generalštaba VJ.

“Milošević je tada rekao da bi poslije izbora mogao da budem ministar odbrane SRJ. Stvarni razlog moje smjene je što sam imao čvrst stav da se u rat ne smije ići bez izgleda na uspjeh, odnosno da ako u rat moramo ući, onda ići totalno do kraja, kao u Vijetnamu.

Poslije kapitulacije na KiM on je sa svojim poslušnicima proglasio pobjedu nad NATO-om i oni su ga natjerali na prije vremene predsjedničke izbore, govoreći da će sigurno pobijediti kad je ‘dobio’ rat.

Jedino se Gorica Gajević odvažila da kaže da to nije tačno, zbog čega ju je gađao pepeljarom koja mu je bila pri ruci. Uslijedilo je bombardovanje”, rekao je Perišić u intervjuu za S. Telegraf.

Odgovarajući na pitanje da li su mogli da dobiju rat da se borba vodila na kopnu, Perišić je rekao da je tri mjeseca poslije njegove smjene došlo do “agresije NATO na SRJ i to bez odluke SB UN, što je kriminalno djelo”.

“VJ je spremno dočekala agresiju jer se pripremala od juna 1998., kada smo napravili plan odbrane i izdali direktivu, a odluka o tome je na petoj sjednici VSO, gdje se vidi šta sam rekao.

Sretan sam što je VJ pokazala žilavost i otpornost, što nije razbijena kako je NATO očekivao, ali sam tužan što je neporažena, ponižena kapitulantskom odlukom, povučena sa KiM, a goloruk srpski narod uvučen u rat, što je VJ po odlukama državnog i vojnog vrha SRJ, a potom od tog istog vrha ostavljen na milost i nemilost albanskim teroristima, dok su vinovnici te nesreće slavili pobjedu podjelama na hiljade ordenja i medalja.

NATO nije imao potrebu da izvodi kopnenu operaciju i da uvodi svoje kopnene snage, kad su za njih to odradili albanski teroristi, kasnije OVK uz pomoć iz Albanije. Da su stvarno bili riješeni i prinuđeni da idu u rat, ratovali bi dugo.

Da je postojala mogućnost sukoba sa kopnenim snagama NATO, do izražaja bi došao narod koji je bio spreman da se brani, a takav narod ne može biti poražen.

Srpski vojnik pokazao bi svoju veličinu kao u Prvom i Drugom svjetskom ratu i ostalim ratovima, a međunarodno javno mnjenje bi se postepeno, ali sigurno okretalo u našu korist”, prenosi Kurir.

(Oslobođenje)