MIRALEM PJANIĆ OTVORIO DUŠU, PROGOVORIO ZBOG ČEGA SU GA RODITELJI KAO BEBU ODNIJELI IZ BiH: „Otac Fahrudin je prvi shvatio šta će se desiti, etničku mržnju vidio je na stadionima, plakao sam kad smo…“

Bh. reprezentativac je za Vanity Fair razgovarao o svom životu, karijeri i odnosu s bivšim trenerom Allegrijem

“S Allegrijem sam izuzetno blizak i razgovaramo često. Samo želi malo razmisliti o svom sljedećem koraku i jednom kada donese odluku, neće imati problema s pronalaskom velikog kluba”, kazao je Pjanić, pa je dodao:

“Naravno, sukobili smo se nekoliko puta, to je jedino normalno. On je neko ko vam jasno kaže stvari, kao što sam i ja. Više od svega toga, šali se okolo. Kaže da kada sam napustio Romu nisam mogao preći više od pet metara, da sam zahvaljujući njemu postao sjajan igrač. Ali kad kaže da je bio najbolji talijanski vezni igrač u povijesti, ja sam taj koji se počinje smijati!”

Pjanić je iz Rome prešao u Juventus, ali ostali bivši suigrači nisu bili toliko sretni, jer se Radja Nainggolan nakon godinu dana u Interu vraća u Cagliari, dok su se Daniele De Rossi i Francesco Totti našli bez ugovora.

“Ne mogu objasniti kako su postupali s De Rossijem i Tottijem tako. Razgovarao sam s obojicom i oni se također trude dati bilo kakvo objašnjenje. Misterija je to što su uradili De Rossiju. Kad vidite da najbolji igrači iz godine u godinu odlaze iz Rome, morate početi postavljati sebi neka pitanja”.

“Osjećam se loše zbog Nainggolana, jer znam kakav je to dobar momak i sjajan igrač. S vremena na vrijeme čini pogreške, a previše je neposredan, previše otvoren. Trebao bi biti inteligentniji i diskretniji. Cijeli njegov život i karijera bili su takvi, pa možda upravo tako dobiva najbolje od sebe. Nadam se da će se uskoro moći izići iz ovog teškog trenutka”, ističe Pjanić.

Pjanić je odrastao u Luksemburgu, gdje je njegov otac – također profesionalni nogometaš Fahrudin- pobjegao prije nego je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji.

“Moj je otac putovao po zemlji radi utakmica i ranije je nego iko shvatio šta će se dogoditi, jer je mogao reći da prijatelji postaju neprijatelji, da mogu vidjeti etničku mržnju na stadionima i selima. Pokupio je dvije plastične vrećice pune naših stvari i otišao kako bi se pripremio za dolazak svoje porodice”.

“Kad smo uspjeli odvesti Bosnu na prvo Svjetsko prvenstvo, plakao sam od ponosa i radosti”, na kraju je dodao bh. veznjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *