Home Vijesti Košarac: Šarović trči da bude Izetbegovićev izbor

Košarac: Šarović trči da bude Izetbegovićev izbor

98
SHARE

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je večeras da predsjednik SDS-a Mirko Šarović trči da bude izbor lidera SDA Bakira Izetbegovića i ulazi u matricu koja omogućava da Bošnjaci biraju Srbe na zajedničkom nivou.
“Mi to nećemo dozvoliti. Srbe na zajedničkom nivou će birati građani Republike Srpske u skladu sa Ustavom i zakonom. To je naša politika”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović želi da bude nastavak politike koja će negirati stavove institucija RS kao što je radio u prethodnih četiri-pet godina.

“Šarović nije poštovao stavove Narodne skupštine RS u kojoj je javno rekao da njeni stavovi za njega nisu obavezujući. Mi nismo pretjerano opterećeni strukturom vlasti na zajedničkom nivou, već smo posvećeni tome da očuvamo i jačamo RS. Nas isključivo interesuje ustavni kapacitet RS na zajedničkom nivou i ne dozvoljavamo da bilo ko prekraja volju birača i građana RS”, rekao je Košarac za RTRS.

On smatra da su danas na političkoj sceni prisutni uticaj dijela međunarodne zajednice, vrlo relaksirani Bakir Izetbegović koji želi da to koristi i “podobni Mirko Šarović, Dragan Mektić i drugi koji žele da budu u funkciji politike i interesa dijela međunarodne zajednice čiji je cilj da minimizira volju građana RS”.

On je podsjetio da je Šarović zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu koji je donio program rada za 2019. godinu u kojem je jasno naglašeno da su NATO integracije prioritetan vanjskopolitički cilj.

“Zašto to ne objasni javnosti? A onda kada mi, na osnovu akata koje je usvojila Narodna skupština RS kažemo da nismo za NATO integracije i da ne podržavamo da BiH bude članica NATO-a, ali jesmo za saradnju, Šarović izlazi sa gotovo identičnim kvalifikacijama kakve imaju Američka ambasada, neke druge političke strukture i Željko Komšić”, kaže Košarac.

Govoreći o tvrdnjama SDS-a da član tri principa za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali SNSD, HDZ i SDA predstavlja otvoren put ka NATO-u, Košarac je istakao da bi predstavnici te stranke trebalo nekoliko puta da ga pročitaju prije nego što izađu u javnost.

“Vrlo su jasno naglašene ingerencije RS i svih drugih nivoa vlasti. Ako se pažljivo čita tekst sporazuma i preambula vrlo je vidljivo da se od integracionih procesa navodi samo Evropska unija. Naš stav u pogledu NATO integracija je potpuno jasan – da ne idemo ni milimetar ispred onoga što radi Srbija”, rekao je Košarac.

Zakon o odbrani, podsjetio je on, usvojen je u vrijeme kada su u vlasti bili SDS i PDP, a u njemu su jasno definisane NATO integracije i da se omogućava saradnja BiH i NATO-a.

“Mi jesmo za saradnju. Sa NATO-om sarađuje i Srbija i mi želimo da pratimo taj pravac. U članu tri se nigdje ne pominje Godišnji akcioni plan jer smo rekli da nećemo dozvoliti da taj plan bude dostavljen u Brisel”, istakao je Košarac.

On je ocijenio da SDS na matrici nekih zapadnih zemalja, potpomognuti onima koji žele da profitiraju kao što je Komšić, pokušava da nađe okvir da ostane u vlasti.

“Oni žele da budu dopuna politikama koje bi negirale ustavni kapacitet RS i izbornu volju njenih građana. U tome prednjači Šarović, koji se nudi svakome u Sarajevu kako bi ostao u vlasti”, naglasio je Košarac.

On je ocijenio da je novi saziv Vijeća ministara mogao da bude konstituisan odmah nakon izbora Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali je kočnicu činila “bošnjačka struktura”.

“Ona je uslovljavala formiranje vlasti i navodila nepostojeće razloge s ciljem da dobije na vremenu, ali je tu bilo i poteza koji su u sprezi sa dijelom međunarodne zajednice i dio bošnjačke potrebe da se u Vijeću ministara zadrže podobni Srbi koji su svoju politiku vodili u interesu Federacije BiH i političkog Sarajeva, a ne u interesu RS iz koje dolaze. Tu prije svih mislim na SDS i PDP”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, izborni pobjednici kod Bošnjaka, Srba i Hrvata su bez uticaja stranaca potpisali izjavu o partnerstvu, koja bi trebala biti matrica budućeg političkog djelovanja svih političkih subjekata koji budu pobjednici na izborima.

Klix.ba