Home Vijesti Slovenački Arkan vodi maskirnu paravojnu formaciju: Zašto provodi vježbe na granici?

Slovenački Arkan vodi maskirnu paravojnu formaciju: Zašto provodi vježbe na granici?

379
SHARE

Andrej Šiško vođa je paravojne grupe Štajerska straža koja, naoružana i pod maskama, provodi vojne vježbe 40-ak kilometara od granice s hrvatskom, kako bi “obranila Sloveniju od migranata”. On je i prije bio kontroverzan, a u njegovom se životu isprepliću politika, vojska, nogomet i kriminal, piše Express.

On je još kao mladić postao kontroverzan, jer je osnovao Antikomunističku organizaciju Slovenije i vojno krilo Slovenačke oslobodilačke vojske, a kasnije i Front za nezavisnu Sloveniju.

Slovenska garda

U vrijeme rata organizirao je Slovensku gardu, koja je surađivala s obavještajnom službom njihove Teritorijalne obrane.

U zatvoru je bio nekoliko puta, prvi put još za vrijeme bivše države jer se posvađao sa zapovjednikom JNA. Drugi puta je završio u zatvoru nakon sudskog procesa koji je trajao 14 godina zbog pokušaja ubojstva poduzetnika Milana Klementa.

Optužen je da je 1992. zajedno s još jednom kontroverznom ličnošću, Zmagom Jelinčičem, postavio bombu ispod Klementova auta. Treći put je u zatvoru završio krajem prošle godine zbog pozivanja na nasilnu promjenu ustava.

Prije izlaska iz zatvora ga je posjetio Borut Pahor kako bi ga nagovorio da njegova Stranka slovenskog naroda ne počne s prikupljanjem potpisa za referendum o pristupanju Slovenije NATO-u. Nije mu uspjelo, ali nije niti Šišku, jer njegova stranka nije skupila dovoljno potpisa. Još jedna poveznica Šiška i NATO-a je otvoreno protivljenje ulasku Hrvatske u tu međunarodnu vojnu organizaciju.

Šiško je htio biti i predsjednik Slovenije, stoga se 2017. kandidirao na izborima. Bio je proglašen totalnim autsajderom, ali je osvojio 2,21 posto glasova: Tokom cijele kampanje je nosio crvenu bejzbol kapu, baš kao i Donald Trump, a čak je izjavio i kako gleda “na problem migranata slično kao i Trump.”

Trenutno je šef ultradesne stranke Pokret za ujedinjenu Sloveniju, a proteklih 14 godina je bio i šef Hervardija, nacionalističkog pokreta koji se slaže s teorijom o “mletačkom porijeklu Slovenaca”.

Brane svoju zemlju?

Štajersku stražu, za koju tvrdi da nije paravojna organizacija, nego “grupa ljudi koji brane svoju zemlju od migranata”, osnovao je prošle godine. Osnivanje je opravdao tvrdnjom da slovenski Ustav dopušta osnivanje pokrajina i pravo na samoorganizaciju.

“Budući da svaka zemlja mora imati svoje obrambene i sigurnosne snage koje su u stanju osigurati javni red i mir i kontrolu granica, osnovali smo Štajersku stražu“, rekao je i dodao kako grupa posjeduje vatreno oružje te da im za to nisu potrebne dozvole: “Pravo na čuvanje i nošenje oružja je osnovno ljudsko pravo”.

Slovenski portal Reporter je prošle godine pisao kako su se mogle vidjeti snimke “identične onima iz 90-ih kad je Željko Ražnatović Arkan osnovao srbijansku paravojnu jedinicu”. Još jedna poveznica Arkana i Šiška je nogomet. Naime, Šiško je bio vođa Viola, navijača nogometnog kluba Maribor.

Prije nekoliko dana novinar Dela je napravio reportažu o Štajerskoj straži, koja ima treninge svakoga mjeseca. Nije poznato tko i na koji način financira tu paravojnu jedinicu, a slovenskom je novinaru neobjašnjivo zašto policija nije intervenirala, iako je obuka trajala tri dana.

“Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde da su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako im se vide lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji?“, pita se novinar.

Sve više seoskih straža

No, osim Štajerske, u Sloveniji se osnivaju i seoske straže. Tako je 24sata prije nekoliko dana otkrio osmeročlanu porodicu Zidar iz sela Radovica koje se nalazi na kilometar od Hrvatske. Tvrde kako svi znaju borilačke vještine i kako im je dužnost braniti Sloveniju od migranata, jer su oni prijetnja. Zanimljivo je da se neki pripadnici seoskih straži diljem Slovenije deklariraju kao članovi Štajerske straže.

Takve organizacije dobivaju i javnu podršku istomišljenika, poput 64-godišnjaka iz Krmačine kojem je, kako kaže, 13 Alžiraca ukralo kombi iz dvorišta. Iako ima protivnika seoskih straža, oni ne žele glasno istupati u slovensku javnost. Slovenska vlada je nedavno istupila i izjavila kako zabranjuje seoske straže i ophodnje.