“Ti bi da crtaš mape BiH, pa da ti kažemo mi nešto o mapi tvoje Hrvatske!”

Izjave Mire Kovača nisu naišle na odobravanje u velikom dijelu političke javnosti – Nije dobro da visoki funkcioner bilo koje susjedne države daje ovakve izjave i miješa se u unutrašnje stvari svojih susjeda. Njegova izjava je neodmjerena i pokazuje da on ne poznaje stanje u BiH
Saborski zastupnik Hrvatske crta mape BiH: I mi imamo ideja o ustroju Hrvatske, ali ih ne iznosimo u javnost…

Republici Srpskoj i nama u RS-u ne pada na pamet da na bilo koji način umanjimo svoju autonomiju, kaže glasnogovornik SNSD-a

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, bivši šef diplomatije te zemlje i “novi crtač mapa BiH”, kako ga nazvaše u Demokratskoj fronti, u razgovoru za novoosnovanu Radio-televiziju Herceg-Bosne iz Mostara iznio je svoje viđenje kako bi trebalo administrativno preurediti našu zemlju. Kovač smatra da bi Hrvati u BiH preustrojem zemlje u tri regije, po uzoru na Belgiju, mogli ostvariti jednakopravnost s Bošnjacima i Srbima.

Očekivano, ovakve izjave nisu naišle na odobravanje u velikom dijelu političke javnosti. Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, smatra ih neodmjerenim i nedozvoljenim.
Đavo ne miruje

– Nije dobro da visoki funkcioner bilo koje susjedne države daje ovakve izjave i miješa se u unutrašnje stvari svojih susjeda. Njegova izjava je neodmjerena i pokazuje da on ne poznaje stanje u BiH. Također, rekao bih da ide u pravcu zagovaranja mijenjanja Dejtonskog mirovnog sporazuma na najgrublji način, a znamo da je RH potpisnik tog sporazuma i treba voditi računa o tom sporazumu, rekao je Osmanović za Oslobođenje, navodeći jedan primjer.
image
Adil Osmanović: Zamislite da Italijani spomenu sunarodnjake u Istri / Arhiva Oslobođenja

– Kako bi bilo kada bi neki visoki funkcioner Italije kazao da treba rješavati neke stvari kada su u pitanju sunarodnjaci u Istri. Sigurno bi u Hrvatskoj kazali da ne treba da se miješa u unutrašnje stvari jedne suverene, nezavisne države kao što je Republika Hrvatska. I mi isto tako poručujemo – ne trebaju i ne smiju se miješati u unutrašnje stvari BiH. Imamo Dejtonski mirovni sporazum i za sve u okviru tog sporazuma i u okviru Ustava BiH treba tražiti dogovor unutar zvaničnih institucija države BiH. Niko nije toliko naivan da ne može između redova čitati. Ne treba nama takva briga o BiH. Svaka ovakva izjava, a, nažalost, imate visokih funkcionera u Hrvatskoj koji se tako miješaju u unutrašnje stvari BiH, otežava situaciju u našoj zemlji, rekao je Osmanović.

Na kraju, poručio je da nama trebaju dobre, korektne izjave, na kojima će dvije države graditi dobrosusjedske odnose, a da unutra svi zajedno trebaju postići konsenzus o izmjenama Ustava i Izbornog zakona.

Iz Demokratske fronte saopćili su da najnoviji Kovačev istup potvrđuje “da ‘đavo ne miruje’ i da se iz dana u dan građanima ove zemlje serviraju umobolne ideje o njenom razvaljivanju na tri dijela”.

– Opetovao je ono što je prije par mjeseci kao probni balon pustio u javnost: BiH treba podijeliti po “belgijskom principu” – Bosna cijela u tri dijela, u kojoj bi Hrvati, dobijanjem svoje administrativne jedinice, dobili puni suverenitet. Kao da ga sada nemaju…, navodi se u saopćenju DF-a.
image
Dženan Đonlagić: Treći entitet se nikad neće desiti / Arhiva Oslobođenja

Potpredsjednik ove stranke Dženan Đonlagić u izjavi za Oslobođenje ocjenjuje da izneseni stavovi hrvatskog visokog zvaničnika nisu prijateljski i ne doprinose izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Ne smatra da su Kovačeve izjave samo dio predizborne kampanje i pokušaja pridobijanja glasova bh. Hrvata sa pravom glasa u Hrvatskoj.

– Ovo nema nikakve veze za izbornom kampanjom, nego sa čežnjom, odnosno aspiracijama za uplitanja u isključivo unutrašnja pitanja BiH. Radi se pokušaju stavljanja u fokus nikada realizovanog cilja stvaranja trećeg entiteta, što se nikada neće desiti, kategoričan je Đonlagić.

Mišljenja prethodnih sagovornika Oslobođenja dijeli i Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a BiH.

– Kovačev istup predstavlja direktno miješanje u unutrašnji ustroj Bosne i Hercegovine. Ko god predlaže tzv. belgijski model kao i “švicarski model”, kao eventualno rješenje za BiH, taj definitivno nema pojma o našoj zemlji, a pogotovo ne o njenoj historiji. Šta god pričali i susjedi i komšije, politika u vezi Bosne i Hercegovine će se voditi u našoj zemlji, a ne u susjedstvu, rekao nam je Mašić, te dodao da očekuje najoštriju reakciju Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Ministarstva vanjskih poslova BiH.
image
Damir Mašić: Očekujem oštru reakciju vrha naše države / Arhiva Oslobođenja

Za razliku od tvrdnji i stavova da Kovačeve izjave predstavljaju direktno uplitanje u unutrašnje odnose u BiH, u SNSD-u na našu molbu za komentar kažu da je njima najbitnije naglasiti da je Republika Srpska “nedodirljiva i u svakom mogućem smislu neupitna kategorija”. Usput, saznali smo da postoje “unutrašnji odnosi Federacije”.

– Da li je realan problem da postoji otvoreno takozvano hrvatsko pitanje, realno je, ali ono mora da bude riješeno unutar Federacije BiH kako je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. To je unutrašnje pitanje Federacije BiH, to je pitanje za Bošnjake i Hrvate, da nađu rješenje za svoje međusobne odnose unutar tog entiteta, rekao nam je Radovan Kovačević, glasnogovornik SNSD-a.
Kakva crna regija?!

U izjavi hrvatskog političara, izgleda, najviše im je zasmetalo što se spominju regije.

– Gospodin Kovač govori o nekakve tri regije. RS je mnogo više od nekakve regije. Eventualno stvaranje trećeg entiteta, to je pitanje za FBiH. Međutim, svi moramo priznati, jer je očigledno, da Hrvati u FBiH, iako bi po Ustavu trebali biti ravnopravan konstitutivan narod, to trenutno nisu. To je pitanje koje bi trebalo pokušati riješiti, ali to je pitanje koje će Hrvati i Bošnjaci međusobno morati da rješavaju, ponavlja Kovačević.

Dodaje i da Hrvatska kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma “sigurno ima pravo da iznosi svoje mišljenje o tome na koji način i u kakvom položaju se nalazi hrvatska zajednica u BiH”.

– Dakle, mi u tom smislu ne vidimo problem, zaključio je.

Iako smo bili uporni, reakciju i komentar političara HDZ-a iz BiH nismo uspjeli dobiti. Međutim, prema onome što je rečeno još početkom godine na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora, kada je ponovo za predsjednika izabran Dragan Čović, jasno je da je Kovačeva izjava na tragu stavova stranaka HNS-a.

HNS je, dakle, u januaru jednoglasno usvojio deklaraciju kojom poziva na administrativno-teritorijalni preustroj zemlje te izmjene Izbornog zakona kako bi se osigurala puna jednakopravnost sva tri naroda.

Tada je, pored ostalog, navedeno da su upravo “Belgija i Bruxelles, kao sjedište Evropske unije, dobar primjer za BiH kako primijeniti načela federalizma i konsocijacijske demokratije kao dio evropske pravne i političke stečevine” i ujediniti ih s načelima pojedinačnih prava i sloboda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *