Tinja sukob između Dodika i Tegeltije!?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je za naredni utorak zakazao 37. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH, a to je učinio na izričit zahtjev srpskog kolege u Predsjedništvu BiH, Milorada Dodika.

Mada je Dodiku posve jasno da Komšić i Džaferović neće glasati za izbor mandatara dok se ne riješi spor oko ANP-a, Dodik je insistirao na zakazivanju vanredne sjednice, na šta, prema poslovniku o radu, ima legitimno pravo.

Neki mediji u manjjem entitetu izašli su sa zaključkom da je time Dodik svjesno “žrtvovao Tegeltiju”.

Naime, kandidatura Tegeltije dovodi se u izravnu vezu s burnim događajem u preduzeću Alumine, gdje je na zahtjev Skupštine drušrva, pod kontrolom ljudi bliskih Zoranu Tegeltiji, pokrenuta smjena direktora Milorada Motike. Ova smjena je navodno bila suprotna instrukcijama Milorada Dodika, jer su članovi Upravnog odbora Alumine, koji su pod Tegeltijinom kontrolom, smijenili Motiku. Prema navodima medija u RS time su oslobodili direktorsku fotelju za Zorana Tegeltiju, ukoliko mu propadne imenovanje na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je prema istim navodima svjestan da nema velike šanse za izbor na mjesto predsjedavajućeg VM i da bi mogao biti politički iskorišten i potrošen, te da je ovo njegov svojevrstan puč u Alumini.

Da li Dodik svjesno žrtvuje Tegeltiju zahtjevom za sjednicu Predsjedništva BiH ili su to tek spekulacije, znat će se u utorak.

Naime, ukoliko bi došlo do izjašnjavanja članova Predsjedništva BiH o Zoranu Tegeltiji, a Komšić i Džaferović ostanu pri stavovima da ANP ide prije mandatara, imenovanje Tegeltije bi bilo zvanično odbijeno i pitanje je da li bi on više mogao biti kandidat.

U takvoj situaciji Dodik bi na neki način zapečatio Tegeltijinu sudbinu i proglasio Sporazum trojke definitivno propalim. Ukoliko bi pak spašavao Tegeltiju, Dodik bi mogao tražiti odgodu sjednice.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *