UDRUŽENJE GENERALA: “Bez NATO-a genocid se ne bi zaustavio u Srebrenici”

“NATO je u BiH postao simbol zaustavljanja teških kršenja međunarodnog humanitarnog i ratnog prava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, uključujući i nastavak genocida, koji se sigurno ne bi zaustavio u Srebrenici”, navodi se u saopćenju UO Udruženja generala Bosne i Hercegovine.

Sa današnje sjednice Upravnog odbora Udruženja generala Bosne i Hercegovine je poručeno da je NATO u našoj zemlji postao simbol zaustavljanja anticivilizacijskog i zločinačkog djelovanja u realizaciji velikodržavnih projekata i zaustavljanja teških kršenja međunarodnog humanitarnog i ratnog prava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Mi generali, koji smo rukovodili i komandovali jedinicama bh. patriotskih snaga, Armije Republike Bosne i Hercegovine, smo ponosni što smo u jednom historijskom trenutku imali priliku da zajedno sa NATO-m zaustavimo agresiju i dalje činjenje zločina u srcu Evrope, najvećih od završetka Drugog svjetskog rata. Znamo i svjedočimo da su NATO snage i namjere NATO saveza zaustavile i nastavak genocida, koji se sigurno ne bi zaustavio u Srebrenici – poručili su generali i dodali:

– Stoga, želimo da kažemo i upozorimo da je jedini put države Bosne i Hercegovine, put prema euroatlantskim integracijama i NATO-u, put prema univerzalnim civilizacijskim i demokratskim vrijednostima, i ciljevima od kojeg niko ne smije odustati. Također, naša ali i svjetska javnost zna da zaustavljanje zločina nije agresija. Zaustavljanje agresije, sprječavanje genocida nije zločin, vec pravda. Neutralisanje artiljerijskih položaja sa kojih se ubija nevina mladost nije napad na srpski narod, već upozorenje na ekstremno kršenje međunarodnog humanitarnog i ratnog prava – poručili su iz Udruženja generala BiH.

Ukazuju da zaustavljanje, pred očima svijeta, počinjenog genocida u Srebrenici nije agresorsko djelovanje Zapadne alijanse, već nužna akcija i opomena da agresija na suverenu državu i počinjeni genocid, ne mogu ostati nekažnjeni.

(SB)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *