Home Vijesti SDA BACILA U SMEĆE TEZE BOŽE LJUBIĆA: “Propala ‘Herceg-Bosna’ može biti putokaz...

SDA BACILA U SMEĆE TEZE BOŽE LJUBIĆA: “Propala ‘Herceg-Bosna’ može biti putokaz samo neodgovornim političkim avanturistima”!

291
SHARE

Gradski odbor SDA Mostar najoštrije osuđuje otvoreno veličanje i zazivanje neke nove tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, ugašenog i neslavno okončanog političkog projekta, koji je svoj epilog, u vidu osuđujuće presude, dobio i pred Haškim sudom.

Stavljanje u istu ravan nekakve ugašene paradržave, čiji su vojni i politički lideri osuđeni pred Haškim tribunalom, i suverene, međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, jednostavno je činjenično netačno i politički promašeno, i moguće je jedino u glavama onih koji još uvijek misle da takav jedan propali i međunarodno osuđeni projekat treba ponovo oživjeti, navodi se u sopćenju GO SDA Mostar.

U saopćenju se ističe kako je posebno zabrinjavajuće to što je na skupu Hrvatskog narodnog sabora, održanom u Mostaru, poručeno kako je tzv. Hrvatska Republika Herceg Bosna nekakav „putokaz kojim bi se, kako tvrde zagovornici ove retrogradne ideje, trebale kretati ambicije političkih avanturista, koji očigledno nisu ništa naučili iz novije prošlosti”.

Svima onima koji sanjaju neku novu „Herceg Bosnu“, bilo u vidu tzv. trećeg entiteta ili nekakve „federalne jedinice“, želimo poručiti da ćemo se oštro suprotstaviti takvim pokušajima, jer su Bošnjaci i drugi građani Mostara na vlastitoj koži osjetili šta znači realizacija ideje Herceg Bosne, u smislu poštivanja njihovih osnovnih ljudskih i građanskih prava. Zazivanjem nekakve nove „Herceg Bosne“ Hrvatski narodni sabor i stranke okupljenje u toj nevladinoj organizaciji očigledno žele insistiranjem na propalom projektu sakriti prave egzistencijalne probleme građana, pa i Hrvata, koji su suočeni sa propašću velikih kompanija, siromaštvom i masovnim iseljavanjem mladih, navodi se saopćenja GO SDA Mostar, koje se zaključuje stavom kako “GO SDA Mostar želi poručiti da ovaj grad ima svoju budućnost samo kao zajedničko mjesto življenja građana, svih konstitutivnih naroda i ostalih, i uz uvažavanje međunarodnih demokratskih principa, na kojima su zasnovane moderne demokratske države. Sve ostalo je put u novu neizvjesnost i avanturizam, a na to SDA sigurno neće pristati”, poručio je GO SDA Mostar.

Podsjećamo, predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, Božo Ljubić izjavio je sinoć u Mostaru, na obilježavanju 26 godina od osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne, da je ta tvorevina zalog, simbol i temelj hrvatske konstitutivnosti.

Ljubić je rekao novinarima da je “Herceg-Bosna” putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH.

On je naglasio da je bila ispravna odluka tadašnjeg hrvatskog rukovodstva da je osnuju.

“Hrvatska Republika ‘Herceg-Bosna’ uključena je kao legalni i legitimni privremeni administrativni aranžman jednak privremenom administrativnom aranžmanu BiH, najprije u Washingtonu u Federaciju BiH, a kasnije u Dejtonu, kada je Washingtonski sporazum postao sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Na taj način je Hrvatska Republika ‘Herceg-Bosna’ ugrađena u temelje savremene BiH”, naveo je Ljubić.

Haški sud osudio je pravosnažno čelnike tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora. Uz Jadranka Prlića osuđeni su Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Milivoj Petković, Berislav Pušić i Slobodan Praljak.

(SB)