SRAMAN ISTUP BOŽE LJUBIĆA: Urlik veličanja vojno poraženih i sudski presuđenih projekata

Vrlo su živa sjećanja stanovnika ove države na Ljubićev “putokaz” u praksi. Mnogima je taj putokaz urezan u koži u hercegovačkim logorima.

Jučer je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH povodom obilježavanja 26. godišnjice osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne , izjavio za medije da je “Herceg-Bosna putokaz u kojem smjeru bi trebalo tražiti rješenje za ustavnu i institucionalnu krizu u BiH”.

To je još jedan urlik sve češćih veličanja vojno poraženih, historijski i sudski presuđenih projekata hrvatske politike nastalih na pukotinama tekstonskih lomova evropske povijesti dvadesetog vijeka.

Vrlo su živa sjećanja stanovnika ove države na Ljubićev “putokaz” u praksi. Mnogima je taj putokaz urezan u koži u hercegovačkim logorima. Također je vrlo jasno zašto Ljubić ističe da je “Hrvatska Republika ‘Herceg-Bosna’ ugrađena u temelje savremene BiH”. To je jedini način da izmanipuliranom hrvatskom narodu objasni da taj prljavi posao nije bio uzaludan, i da “Herceg-Bosnu” poštedi sramotnog biljega vojno poražene ideje kojim je povijest označila NDH.

Ljubićeve zlonamjerne poruke, kao i slične poruke svih aktera te neoustaške ideologije, trebale bi biti pročitane i ozbiljno razmotrene ne u Sarajevu već u političkim centrim zapadne Evrope i Amerike. Upravo je tamo data prednost formi nad suštinom kada su grafemu D u akronimu HDZ-a dali veći značaj za pregovaračkim stolom od zločinačke baštine stranačkih prvaka, ili riječima Jadranka Prlića, klerofašista.

Zato ne treba biti sretan što su jučer uslijedile jedino reakcije članova Predsjedništa BiH, Željka Komšića i Šefika Džaferovića na zlokobne poruke Ljubića, a nigdje ni na vidiku odgovora već danima odlazećeg šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka. Šveđanin Wigemark je već četiri godine u Bosni i Hercegovini a još nije razumio ili odbija da razumije kakve se vrijednosti u Bosni i Hercegovini sukobljavaju oličene u političkim strankama. Devedesetih su također sporo razumijevali, ali ipak brže nego Wigemark sada.

(S.B.)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *