Dodik: Dakle, Komšiću, Džaferoviću i BAKIRE, TIŠINA!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ne očekuje da će se do 5. septembra desiti bilo šta u vezi sa imenovanjem kandidata za formiranje Savjeta ministara, jer je očigledno da u procesu pregovaranja ima više aktera nego što je potpisa na sporazumu za formiranje tog pomoćnog tijela Predsjedništva.

– Kada kažem – više, ne mislim samo na domaće političke aktere, već i na one koji iz sjenke pokušavaju upravljati političkim procesima u BiH, a ne izlaze na izbore. Upravo ta činjenica da se za bilo koji unutrašnji dogovor traži dozvola sa strane dovela je BiH u poziciju da se održava još samo na aparatima međunarodnog faktora. Ako BiH zavisi samo od stranaca, onda je svima jasno da joj nema spasa. I to nije tako zato što ja želim da to vidim tako, to je tako jer su dva od tri konstitutivna naroda zarobljena u ambicijama trećeg – rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Prema njegovim riječima, Srbi i Hrvati su onemogućeni da učestvuju u radu zajedničkih institucija što im garantuju Ustav i zakoni u BiH.

– I to je sva istina. Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO-u /ANP/ je samo blijedi pokušaj da se stvari zamagle i ne nazovu pravim imenom. ANP nije prepreka da se formira Vlada Federacije BiH, pa nema dogovora ni o tom nivou vlasti. U FBiH nema SNSD-a i Dodika i pitam ih što se onda još nisu dogovorili u vezi sa formiranjem federalne Vlade – kaže Dodik.

Govoreći o upozorenjima iz FBiH da je iz zajedničkih institucija nemoguće izaći jednostrano i tvrdnjama da ima nerealne ciljeve, Dodik je istakao da može stvar postaviti obrnuto.

– Odbijanjem da se omogući Srbima pravo na političko predstavljanje, politički Bošnjaci oličeni u dva člana Predsjedništva /Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću/, jednostrano napuštaju Dejtonski mirovni sporazum, njegov Ankes četiri, u kojem je Srbima, kao i drugim narodima predviđeno pravo na političko predstavljanje u Savjetu ministara, Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno oba njegova doma. Pošto sam u Predsjedištvo biran direktno, samo na tom mjestu nisu sproveli opstrukciju. Ako se svi pozivamo na Ustav, a pozivamo, hajde da vidimo šta je najstarije u tom Ustavu. Da li u tom Ustavu negdje uopšte piše NATO, ili još manje ANP, ili taj Ustav propisuje kako se formiraju zajedničke institucije – upitao je Dodik.

On je rekao da je istorija puna primjera u kojima jedan narod želi da napusti državu u kojoj gubi svoja osnovna politička prava.

– Zato je pozivanje na Ustav i od Komšića i od Džaferovića i od /Bakira/ Izetbegovića prazna priča, jer upravo oni stoje na putu ostvarivanja osnovnih prava Srba u BiH. Šta je njihov cilj, to je pitanje – da nas politički razoružaju i pretvore u građane, o čemu naglas sanja Komišić. To je nemoguća misija i to bi morao da zna čak i sa skromnim političkim znanjem koje ima – istakao je Dodik u intervjuu Srni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *